Make your own free website on Tripod.com
De Silvester Marathon (DSM) - Meerssen 27-dec-2003 9:00 uur
Voor het tweede jaar werd er als sportieve onderbreking tussen Kerstmis en Nieuwjaar de SM-loop gelopen. Deze tegendraadse marathon over het oude Mergelland Marathon parcours is een mooie gelegenheid om het Kerstkonijn eruit te lopen en de conditie van onze roerganger Simon Blok te peilen. De opkomst van 10 runners, waaronder Henk Sipers die morgen de Grotten Marathon loopt, is minder dan vorig jaar maar de looppret zit er gelijk van het begin goed in ondanks de duisternis en het druilerige weer als we vertrekken vanaf de stip bij de Nachtegaal. Martin en Thea zorgen onderweg voor de verzorging en aanmoedigingen. De eerste kuitenbijter is de Brakkenberg en Simon spaart duidelijk zijn krachten. Boven op het plateau van Margraten heeft de wind vrij spel en zakt het tempo onder het voorgenomen 4uur schema. Valkenburg is in Kerstsfeer en bied beschutting tegen de natuurelementen. Het halve marathon punt onder het viaduct bij het Ravensbos passeren we na 2:10 uur. De klim naar Haasdal is de zwaarste helling van het parcours en weerspiegeld mooi de conditie van de lotgenoten. Simon loopt in eigen tempo en verdeeld zijn krachten. Boven draaien de eerste terug en ondersteunen mentaal de laatste. Op het open stuk van Schimmert naar Uilenstraten is het knokken tegen de wind en de afdaling naar Waterval (30km) en Meerssen geeft wat recuperatie. De twee locale rondjes in Meerssen zijn geen echte uitdaging ondanks het zonnetje boven Maastricht. Bij vele beginnen de km's te tellen als we de 4 uur grens zijn gepasseerd. Een laatste beproeving is de Klinkenberg te Rothem en de motivatie stijgt met het naderen van natuurgebied de Dellen. Na 4:20:17 uur hebben we de marathon route van stip naar stip gelopen. Rob en co. staan ons op te wachten en de warmte van de Nachtengaal met versnapering zorgt voor een snel herstel van de ontberingen. 23 minuten langer dan afgelopen jaar zou volgens de formule van Simon betekenen dat er, over afgelopen jaar, sprake moet zijn van een gewicht toenamen van 23/3= ruim 7kg.
Om de benen wat te strekken loop ik de dag na onze alternatieve marathon van Maastricht een rondje Valkenburg om de Grotten lopers aan te moedigen. Ze komen, met hun helm op en lampje aan, ieder rondje even in de buitenlicht. Iedere ronde gaat het lampje letterlijk en figuurlijk verder uit. Huub Rokx is ook lopend in Valkenburg en had dezelfde blijkbaar dezelfde gedachten. Samen lopen we nog een rondje naar het vogelhuisje de Nachtegaal te Meerssen. Met 130km over de laatste 5 dagen wordt het tijd voor een rustdag.

031227Weekendnieuws Simon Blok www.simonblok.nl
Het is volbracht past als uitdrukking niet bij de Kerst maar wel bij de SM loop van zaterdag. Het traject van de loop is de Tegendraadse Mergelland Marathon Oud Parcours. Hoewel sommige fijnslijpers zoals Opa Rob de loop niet erkennen omdat er geen gemarkeerde start en finish is, de km aanduidingen ontbreken en de publieke tijdwaarneming afwezig is,blijft het 42,195 km lopen.
Bij de start leek dat lopen zeer onverstandig. Stromende regen bij 5ºC en een harde wind waren mijn deel. Dit werd gedeeld door een aantal trainingsmaatjes en een aantal geïnteresseerden die toch de zondag in Valkenburg moesten zijn om de Grottenmarathon te lopen. Je hebt lopers en lopers maar deze zijn van het bijzondere soort dat spreekt van 240 km lopen in de Sahara in 6 dagen, een Tiendaagse Veldtocht van één marathon per dag, 100 km wedstrijden lopen en zelfs een marathon in een zoutmijn van 700 m diep. Kortom waar blijf ik met mijn 65e marathon en de 5e van dit jaar. Juist, bengelend in de achterhoede met als enig en pijnlijk argument dat ik de oudste was.
Een oude diesel moet altijd wat aanlopen en daar is de Brakke (=Dronken) Berg vlak na de start geen ideale gelegenheid voor. Pas op het plateau bij 't Rooth begon het wat te gaan maar lekker lopen was anders. De week was verlopen met zaken als een, anders dan met hersenen, gevuld voorhoofd, bloedneuzen, een afgebroken kies en als toegift krampende kuiten. Het resultaat van dit alles is bij een loper pap in de benen.
Waren er dan geen opstekers?. Jawel, velen. Martin, Thea de vrouw van Huub R. en voor het eerste deel ook Leny vormden de onovertroffen begeleiding van het kleine maar zeer selecte gezelschap. Een speciaal woord voor Martin die opgewekt verzorgde ondanks dat hij een rampjaar meemaakt van spierscheuringen en andere loopmotorische ongemakken. Verder liet de regen na en was er boven Maastricht de aldaar, volgens Jo, normale blauwe lucht te zien die langzaam maar zeker naderbij kwam. Met de wind nu achterlijk in de ruggen liep het op rolletjes, die bij mij echter wat bleven krassen.
Klein-Welsden, Groot-Welsden, Margraten, Scheulder, IJzeren en Sibbe werden, met kleine ups en downs in het ook bij dit weer prachtige landschap, vlot genomen en zo rolden we nog binnen de 2 h. Valkenburg binnen in de afdaling langs de Daalhemerweg. Jo temperde daar echter mijn vreugde door mee te delen dat ik 5 min. achter was op het schema van vorig jaar.
Ik loop al een tijdje mee en maak mij na 2 h. nog niet blij of droevig met een dode mus. De klim naar Haasdal op het plateau van Schimmert zou ons niet voor brengen op het schema. Deze is ruim 2 km en boven wachtte ons de krachtig op de kop blazende wind. Op vlakte tussen Schimmert en Genzon bij Ulestraten was het daardoor zoals verwacht stampen tegen de wind. Leny die in Schimmert was ingestapt moest ik daar voor laten benen omdat ik haar niet meer kon bijbenen. Toch ging het gestaag voort en langzaam maar zeker bereikten wij via Waterval, dat zijn naam eer aan deed na alle regen,Meersen. Helaas moesten daar nog twee rondjes door de stad gedraaid worden en dat was echt vervelend. De weg naar Rothem was nog even taai. Paul,die vorig jaar op dit parcours zo stralend zijn 1e marathon liep, dreigde zelfs te stranden op de klim van het spoorwegviaduct. Maar daarna was het gedaan. De twee kilometer langs de Geul mocht geen naam meer hebben en zelfs Paul vond hier zijn gestorven inspiratie terug. Jo moedigde nog even aan voor een eindsprint, juist nadat de lange afstand Profi's dit als ongewenst hadden besproken.
Voor de Nachtegaal troffen wij Opa Rob en Leo met de dames aan. Zij waren daar met erwtensoep aan het stapelen voor de Grottenmarathon. Of dat was voor het geurspoor in de grotten of de turbo door de gangen werd niet duidelijk. In ieder geval was het na afloop een genoeglijk koffie-uurtje koffie met Apfelstrudel mit Eis und Sahne om de calorieën weer op peil te brengen. De rest is lopers bekend, even zuchten, in bad, de benen strekken en dan voel je jezelf weer kiplekker.
Zondag
Zondagmorgen rond 9 uur belde Jo mij met de verheugende mededeling dat hij lopend op weg was van Maastricht naar Valkenburg om daar de rondrennende holenmensen te gaan bekijken. Daarbij gaf hij mij de raad om uit te lopen, iets wat ik nooit doe na de marathon. Maar een mens is niet te oud om te leren dus heb ik mijn daad bij zijn raad gevoegd en 's middags de schoentjes aangetrokken.
Eerst was het nog wat stijf maar later liep het best goed ondanks de alweer neerplenzende regen en harde wind. Op een wat gevoelige hielpees na bekwam de raad van Jo mij goed en zo liep ik nog 1 h. 11 min. Het weekend totaal kwam hiermee op een aantrekkelijke 5 h. 31 min.


Henk Sipers - Maastricht   http://members.home.nl/ultrasport/index.htm
27-12-2003 2-de Silvestermarathon te Meerssen. Ietwat aan de late kant werd bekend gemaakt dat deze marathon voor de 2-de keer gehouden zou worden en het weer werkte alleen maar tegen. Dit resulteerde in een deelnemersveld van 10 personen. Door de vele en constante regen had ik besloten zonder rugzak te lopen daar hij anders door en door nat zou worden en veel te zwaar. Dit zou een probleem kunnen worden tijdens de Grottenmarathon, die morgen voor het eerst in Valkenburg zou worden gehouden. Na de start bleef het nog een tijdje regenen maar het stopte en werd uiteindelijk toch nog redelijk weer, waardoor ik baalde dat ik de rugzak toch niet had meegenomen, maar ja. Het was een gezellig groepje met Jo Schoonbroodt en we liepen net als vorig jaar de oude route van de Mergelland-marathon maar dan in tegenovergestelde richting. ik was blij dat het rustig aan ging zodat ik niet te veel energie zou verspelen voor morgen. Rob Froonhof was ook gekomen maar deed uiteindelijk niet mee door een opkomende blessure en hij was bezorgd over zijn deelname morgen aan de Grottenmarathon. We liepen uiteindelijk 4 u 20 min en ik was 100 % fit, had goed gegeten en gedronken onder het lopen en me absoluut niet te veel ingespannen. Jammer dat er zo weinig deelnemers waren, misschien volgend jaar beter. Ik had zeker enkele ultralopers verwacht uit het noorden omdat ze toch vrij hebben en voor de Grottenmarathon naar het Zuiden komen.
Jo bedankt.


Start SM-loop 2002Wat in december 2002 begon als een aardige grap/uitdaging om onze (Runningteam) 60 jarige Simon Blok aan zijn 60e marathon te helpen werd een gezamenlijk, bijna 4uur, loopfestijn met lopers uit alle delen van het land Duitsland en België. Klik hier voor het SM-loop verslag van 2002. Op verzoek van vele wordt daarom zaterdag 27 december 2003 om 9:00 uur GEZAMENLIJK de 2e editie van de Silvester Marathon op een schema van 4uur gelopen. Het is dus GEEN wedstrijd maar eerder een training om het kerstkonijn eruit te lopen en het principe is samen uit en weer samen thuis. De 42,2km route gaat over het oude Mergelland Marathon parcours (één grote ronde) door het Limburgse heuvelland. De looprichting is echter tegendraads, zoals velen van ons van naturen zijn, aan de looprichting die de Mergelland Marathon hanteerde. Deelname aan de marathon is GRATIS. De start is op zaterdag 27 december om 09:00 uur bij uitspanning "De Nachtegaal" in het Geuldal te Meerssen. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze reeds omgekleed naar de marathon toe komen, eigen drank en juiste motivatie meenemen. Na afloop kan men zich wel in uitspanning "De Nachtegaal" opfrissen. Verder zijn er de pannenkoeken en koffie met echte Limburgse vlaai van harte aan te bevelen.

Het volledige adres van de startplaats is:
Restaurant/Pannenkoekenhuis De Nachtegaal
Gemeentebroek 6
6231RV Meerssen


Voor meer informatie over deze training marathon:
Jogger Jo Schoonbroodt
Website http://jogger.tk
E-mail jo.schoonbroodt@sabic-europe.com
Tel 043-3616285


Dit bericht is door Anton Smeets ton.smeets@ou.nl ook op www.UltraNed.org geplaatst.