Make your own free website on Tripod.com

Monster - JO halve marathon 1999


1e plaats DSM RUNNING TEAM

Op zaterdag 13 november heeft Jo Schoonbroodt tijdens de Jan Olsthoorn halve marathon in Monster een eerste plaats behaald in de categorie heren recreanten.
Aan deze halve marathon werd door een 25 tal leden van het DSM Running Team deelgenomen, dit alles was mogelijk gemaakt door DSM Gist te Delft welke in de persoon van Jos Brouwer als gastheer fungeerde.

Het DSM Running Team bestaat uit een 30 tal lange afstandlopers (marathon ervaring vereist), die het gehele jaar op verschillende locaties in het Nederland en zelfs in BelgiŽ aan wedstrijden deelnemen, waarbij steeds een andere productielocatie als gastheer fungeert.
Zo was het 13 november de beurt aan DSM Gist te Delft.

Zo rond 12.00 uur was het gehele team gearriveerd bij DSM Gist en werd er in de receptie bij de hoofdingang onder het genot van een kopje koffie de laatste tactische tips uitgewisseld. Het gehele jaar hadden de westerlingen de gasten uit het Limburg, BelgiŽ en Drenthe gewaarschuwd dat de halve marathon in Monster een zeer zware loop zou zijn, die zeker niet onder doet voor de Limburgse heuvels, vanwege het strand en zeker de wind die altijd aan de kust aanwezig is. Maar toen het gehele gezelschap op de foto ging voor de hoofdingang, bleek dat de uit de schoorstenen van de fabrieken alles recht de lucht in ging en dus van wind geen sprake was.

Nadat Joop Joosen ( Manager Operations DAI) de atleten veel plezier en succes had toegewenst, vertrok het gezelschap naar Monster. In Monster werden de startnummers met zorg op de schitterende singlets welke voorzien waren van de naam DSM Gist Delft aangebracht, om daarna met de groep de status van het strand te gaan verkennen.
Alsof het voor de eerste keer niet te zwaar mocht zijn voor onze gasten, was het getij de atleten zeker niet slecht gezind.

Om 14.00 uur werd het startsignaal gegeven en de hele meute ging op weg voor haar/zijn wedstrijd.
Binnen het team waren er 3 kanshebbers om als eerste van het DSM Running Team te eindigen te weten onze 49 jarige Jo Schoonbroodt, de sterke Belg Marc Quadflieg en de op eigen terrein opererende Jos Brouwer.
De laatste 2 waren niet geheel blessurevrij gestart, maar zeker Jos Brouwer ging ervoor.
Dit beeld ging dan ook zeker op in het begin van de wedstrijd, want Jo haalde Jos na een kilometer of 4 in en tezamen met Anne van Schuppen (Nederlandse top lange afstand dames) liepen zij door de duinen naar het strand. Na 9 km moest Jo een gaatje laten en liep Jos tezamen met Anne iets van hem weg. Bij het 15 km punt kwam Jo bij Jos en ging erop en erover. Jos kon niet mee omdat zijn blessure weer opspeelde.
Jo zette zijn opmars voort en wist als eerste recreant van de 789 finishers de eindstreep te behalen.


DSM Running Team laat van zich spreken in het westen.

Op 13 november 1999 viel aan DSM Gist te Delft de beurt om het DSM Running Team te inviteren voor de J.O. halve marathon te Monster.

Ondergetekende had de teamgenoten vanuit de andere regio gewaarschuwd dat " we in het westen ook wel zware hardloopwedstrijden hadden". Dat deze boodschap de week ervoor was aangekomen bij onze "Jogger Jo", was duidelijk. Ik had namelijk Jo een uitslagenlijst van 1997 toegezonden en daaruit concludeerde Jo dat een 1 uur en 20 a 21 minuten het hoogst haalbare was.
Maar alsof de duivel ermee speelde, het was op 13 november een dag met nauwelijks wind, zelfs aan de kust was het rustig. Tevens hadden de gasten de mazzel dat het tij ook niet echt tegen zat. De week ervoor was rond 14.00 uur de zee tot aan de duinen gekomen.

Enfin, na de aankomst van alle deelnemers op het DSM Gist terrein in Delft vertrokken we vol goede moed naar Monster. Ik had een uitstekende routebeschrijving gemaakt, maar onze leider (Simon) vond het nodig om de gasten wat van het westland te laten zien, dus al vrij snel na het vertrek viel het hele team al uit elkaar, alsof de wedstrijd al begonnen was.

In Monster aangekomen werden de startnummers opgespeld en werd er door een groot gedeelte van het team het strand verkend. Nadat het strand de goedkeuring had doorstaan gingen we naar de start.
Om 14.00 uur werd het startschot gegeven en weg waren we. Ik kwam aardig weg in de drukte en het bleek dat Jo een klein gaatje moest laten vallen.
Na een km of 4,5 kwam Jo langzij en wij vormden samen met Anne van Schuppen een leuk trio. Dit triootje hield stand tot een km of 9, want toen liet Jo een gaatje vallen. Ikzelf had de smaak nog steeds te pakken en ging met Anne nog even door. Het tempo lag mij goed en de samenwerking ging ook goed, maar helaas na een km of 12 begon ik mijn kuit (de week daarvoor was ik daaraan geblesseerd geraakt) toch weer een beetje te voelen en ik besloot om Anne maar te laten gaan. Zo liep ik nog een kleine 3 kilometer alleen langs de kustlijn, voordat Jo mij met een paar man inhaalde. Aanpikken en meegaan zat er helaas niet in vanwege mijn kuit en ik probeerde in mijn eigen tempo door te gaan.

Toch bleek na 17 km dat ook die tactiek niet opging want bij het verlaten van het strand moest er een stuk afgelegd worden door het mulle zand en dat betekende het einde van het dan nog redelijke tempo. Als een oude man, met alle respect overigens voor oude mannen, kwam ik bovenaan. Nog even dacht ik dat het asfalt mij er weer bovenop kon helpen, maar ook dat bleek een illusie.
De km-tijden liepen samen met de pijn in mijn kuit op. Een 4 min 20 werd opgevolgd door een 4 min 36 en voor de laatste 1,1 km had ik 5 min en 39 seconden nodig en echt sneller kon niet.
Jo was ondertussen al bijna 6 minuten binnen en direct achter mij finishte Marc en Piet.
Na Marc en Piet kwamen alle andere DSM Running Teamleden binnen druppelen met ieder zoals altijd zijn/haar eigen verhaal.

Tijdens de loterij werden er nog 2 prijzen door ons weggekaapt en Jo mocht de rondemiss kussen, vanwege zijn 1e plaats bij de heren recreanten, een schitterende prestatie.

Toen alle prijzen waren verdeeld vertrokken waar naar Delft, waar we in de Sjees onder het genot van een lekkere trappist ons tegoed deden aan het eten. Natuurlijk gingen alle tussentijden weer over de tafel en werden er vergelijkingen gemaakt.
Nadat de inwendige mens weer was voorzien van alle behoeftes, vertrok de Limburgse/Belgische delegatie weer naar huis.
De Delfsche delegatie pakte nog een kopje koffie en zocht daarna het huis weer op.

Ik had een tweeslachtig gevoel toen ik rustig op de bank thuis lag, namelijk tevreden over de gehele prestatie en de sfeer, maar timide over mijn blessure want die had ik dus nog steeds.
Toch heb ik als organisator een hele leuk dag gehad en ik hoop dat we volgend jaar weer aan de start staan in Monster, met als doelstelling 1, 2 en 3 bij de recreanten, dus het hele podium vol met DSM Running Teamleden.

Het gaat jullie allen goed en tot ziens bij de afsluiting van het seizoen.

Jos Brouwer.


Iedere deelnemer van het DSM Running Team, wat overigens met een aantal gelegenheidslopers was versterkt, wist op een goede manier de finish te halen. Nadat een ieder was hersteld en gedoucht ging het gehele gezelschap naar Delft om de inwendige mens van alle behoeften te voorzien. Tijdens dit gebeuren werd er druk gespeculeerd over de wedstrijd van het volgende jaar, want de doelstelling is dan 3 DSM'ers op het podium bij de recreanten en dat moet zeker haalbaar zijn.