INTERNETTERS BIJ DSM VERENIGT U!

In 1994 zette Jo Schoonbroodt, belast met de Technische Automatisering en procesbesturing bij DSM Hydrocarbons, zijn eerste schreden op het Internet. Een nieuwe wereld boordevol informatie ging voor hem open. Nadat hij zijn weg in het enorme aanbod van het World Wide Web enigszins had gevonden, besloot Jo een eigen homepage te maken. Sindsdien komt hij in deze digitale wereld ook andere DSM'ers tegen die een eigen site hebben.

Meestal betreft het hobbyverhalen, vertelt Jo. Bij ons op de afdeling hebben bijvoorbeeld vijf medewerkers al een eigen homepage. De een gaat over het stamboomonderzoek, de ander vertelt over zijn carrière voordat hij bij DSM kwam, en een derde doet verslag over zijn reis door Afrika. Laatstgenoemde heeft zelfs een verbinding met het Krugerpark en tovert zo wekelijks de prachtigste natuurimpressies vanuit Afrika naar Nederland. De homepage van Jo staat vrijwel geheel in het teken van het DSM Running Team, waarvan hij lid is. Via deze weg informeert hij geïnteresseerden in de loopsport waar dan ook ter wereld over de organisatie en de prestaties van het team, inclusief de wedstrijdkalender voor 1999, trainingsschema's, leuke wetenswaardigheden en natuurlijk beelden van de bergloop in Chamonix van afgelopen jaar. Jo: In 1998 hebben om en nabij de 900 mensen ingelogd op mijn site. Hoofdzakelijk zijn dit DSM'ers geweest, althans dat vermoed ik, maar er zitten ook onbekenden bij uit onder andere de Verenigde Staten, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Oproep
Dat het bereik van Internet immens groot is, is inmiddels een bewezen feit. Mede daarom is Jo op zoek naar andere collega's bij DSM die net zoals hij op het net zitten. Wereldwijd kan iedereen die toegang heeft tot het Internet via allerlei omwegen informatie opvragen die hetzij direct dan wel indirect met DSM te maken heeft. Intern weten wij echter niet eens wie die mensen zijn en wat zij te vertellen hebben, pleit hij. Ik ben er daarom voorstander van dat je de verschillende homepages van DSM'ers -en dat zijn er volgens Jo heel wat- aan elkaar koppelt, eventueel onder de vlag van de centrale site van DSM. Zo ontstaat zowel extern als intern een nieuw en zeer gevarieerd web, waarin je ook onderling interactief aan de slag kan. Het mes snijdt vervolgens aan twee kanten: mensen komen ofwel via DSM in dit web terecht of juist via bijvoorbeeld een reis door Afrika of de loopsport bij DSM terecht. Een dergelijke opbouw kan voor de surfer heel verrassende informatie opleveren. Softwarematig hoeft deze stap in ieder geval geen probleem te zijn, benadrukt Jo, want de links zijn onderling snel gelegd. CPR, de beheerder van de DSM-site, staat in principe positief tegenover het voorstel: een goed plan is van harte welkom. Daarom, homepage-eigenaars bij DSM: laat weten wie u bent en wat u doet, zodat we in de toekomst wellicht gezamenlijk naar buiten kunnen treden en de rest van de wereld kunnen laten zien wat er allemaal reilt en zeilt binnen én buiten ons concern, aldus Jo Schoonbroodt. Reacties zijn van harte welkom via: https://members.tripod.com/~JoSchoonbroodt