Make your own free website on Tripod.com
Reacties van de deelnemers
Hoe vond je Battice (33km) Les 4 Cimes du Pays de Herve ?
Stuur je e-mail reacties naar webmaster : Jogger Jo Schoonbroodt (klik hier) Omgeving Battice
2003
Jogger Jo Schoonbroodt: De gastvrije organisatie van de vrienden van Les 4 Cimes du Pays de Herve kwam op de zaterdag voor de wedstrijd bij elkaar in Les Fawes voor een aangeklede pastaparty waarvoor ik was uitgenodigd met o.a. de winnaar van 1986 Bryon Heywood. Guy Pirlet voerde er, in het Frans, een prachtige sketch op over Julius Caesar en een dames estafette ploeg die een speciaal stokje moesten doorgeven. Het werd gelijk vertaald in het Nederlands, Engels en zelf moest ik vervolgens de Duitsers bijpraten. Deze ontspannen voorbereiding voor de wedstrijd typeert de wijzen zoals in het mooie heuvelland van Herve ieder jaar te Battice de unieke en gratis 4 Cimes over 33km wordt georganiseerd. Na de lekkere spaghetti aangevuld met voldoende drank en een toelichting van Guy over de droom van deze wedstrijd zoek ik mijn slaapplaats. Op advies van Bernard Viaene neem ik een massage voor de wedstrijd. Deze manier van warming-up kan ik wel waarderen. De fanfare blaast ons, met een stralende zon, van het centrum naar de startplaats waar het gelijk naar beneden gaat. Met de handrem aangetrokken loop ik omlaag en bergop kan ik goed volgen (5km in 18:59). De 1e cime "Croix de Charneux" zit erop en erg veel vlak zullen we vandaag niet zien (10km in 38:20). Via Mortroux village gaat het omhoog en volgt er een onverhard stuk (15km in 58:54). De 2e cime "Fort d' Aubin" gaat al wat moeizamer en in de lange afdaling moet ik na de knie luisteren en het groepje laten gaan (20km in 1:21:24). Bij het halve marathon punt staat traditioneel veel publiek en vanaf hier heb ik het gevoel of het parcours via de 3e cime "Mauhin" alleen maar omhoog gaat (25km in 1:43:52). Ik zit op een schema dat 4 minuten langzamer is dan mijn toptijd van vorig jaar maar een tijd onder de 2:20 uur lijkt me wel een haalbare uitdaging. De wind staat nu in het nadeel (30km in 2:05:52). De 4e cime "Chapelle du Transpineu" zit erop en er volgt nog een gemene afdaling voor ik aan de muur mag beginnen. Met zicht op de finish en al het publiek achter de hekken is het nog even doorbijten om niet stil te vallen op de kuitenbijter. De omroeper schreeuwt me in een tijd van 2:18:35 over de streep. Ik wordt 2e 50+. Na de douche zorgen de masseuses weer dat de benen weer een beetje soepel voelen. Als afsluiting krijgt elke deelnemer in de feestzaal nog een gratis casse-croute schotel met streekgerechten om de verloren energie weer aan te vullen. Een goddelijk mooi weekend wordt in stijl afgesloten met bier van Val Dieu.

Alsteens Luc: Ik was dit jaar aan mijn tweede deelname toe. In 2002 behaalde ik een dertigste plaats, dit jaar werd ik zevende en liep 7 minuten minder over mijn wedstrijd. Hiermee was ik best tevreden, maar mits wat beter doseren had het zeker nog een 2-tal minuten sneller gekund : aan de zestiende kilometer doorkomen in 58 minuten was voor mijn immers iets te snel. Ik heb het gevoel dat deze wedstrijd pas op km 22 à 23 begint. Elke gram energie die je in het begin teveel hebt verspeeld breekt je in de slotfase dan ook zuur op. Door de tegenwind en enkele steilere afdalingen in het laatste gedeelte krijgen spieren en gewrichten het bovendien zeer zwaar te verduren. Het vele afzien loont echter de moeite : aan de aankomst word je opgewacht door de fanfare en de speaker die elke deelnemer met naam en borstnummer aankondigt. Kortom : een fantastische wedstrijd, met een zeer sympathiek publiek, en een uitstekende organisatie. En dat allemaal gratis ! We kennen allemaal wel wedstrijden waar je tot 10 Euro inschrijving betaalt, en waar de enige bekommernis van de organisatoren is : zoveel mogelijk winst maken op de rug van de lopers. Ze mogen allemaal een voorbeeld nemen aan de "17 cimes du pays de Herve". Mijn hart heeft deze wedstrijd alvast gestolen !

Dietmar Herrmann aus Bückeburg: Vielen Dank für Deinen Rat zum Lauf in Battice, es hat mir dort sehr gut gefallen, und ich komme im nächsten Jahr wieder. Die Organisatoren waren sehr hilfsbereit, die Zuschauer sehr freundlich, die Strecke bestens präpariert. Die Betreuung und Verpflegung vor und nach dem Lauf war ebenfalls sehr gut. Bis zum November, viele Grüsse

Jan Margot: Voor mij was het zondag de eerste keer dat ik op 1 dag meer dan 25 km liep, en voelde me dan ook opgetogen na die memorabele 33 km. Met iets meer oefening en iets meer voeding (had veel te weinig genuttigd 's ochtends) moet ik volgend jaar zeker beneden de 3 uur kunnen. Ben intussen stilaan niet meer stram en stijf . Het was "formidabel". Prachtig georganiseerd. Schitterende sfeer aan de start (met fanfare + vaandel). Ideaal weer. Unieke vergezichten. Prima bevoorrading. Vriendschappelijke sfeer. De afdalingen waren ... genieten. De beklimmingen liepen stroever, en op de slotklim (le "mur') moest ik inderdaad een 100 m stappen.

Luc Huysman: Een klein duizend man aan de start van wat de zwaarste wedstrijd van het jaar moet worden. Ze hadden ons nochtans verwittigd, 't is geen cross voor doetjes. Met de fanfare naar de meet. De start is spectaculair, een afdaling van 900 meter met een hoogte verschil van 55m, tot kilometer 4 lichtjes dalend en dus ideaal om van het mooie landschap te genieten. Km 6 de eerste 'cime' 1,4 km stijgen.  We lopen samen met een paar jonge deernen die blijkbaar niet aan hun proefstuk waren. Kilometer 13 op juist één uur. 't gaat goed. Km 17, de tweede 'cime', we zijn ondertussen van 120 m naar 250 m gestegen. Elke kilometeraanduiding geeft ook een hoogteprofiel, wat mijn moreel op km 21 wel wat deed zakken, het deed wat denken aan het beursprofiel van Lernhout en Hauspie in hun beginperiode! Soit! De derde 'cime ' is ook verteerd. We dalen van 250m terug naar een 150m. En nu komt het, nog 10 km te gaan en wel met een stijging naar 320m. De cross begint meer op een wandelwedstrijd te lijken. Velen -zoals ik - konden die derde 'cime' moeilijk verteren, op km 25 krijg ik de klop van de hamer. Het stappen ligt me nader dan het lopen; ik probeer iets tussenin te doen. Alles begint pijn te doen. Nog 4 km, de laatste heuvel (1200 meter), half stappend half lopend. Ik hoor de luidsprekers aan de arrivée. De laatste kilometer wordt de 'muur' genoemd, (hoeft geen uitleg denk ik). Dankzij de aanmoedigingen van de menigte lukt het me nog deze al lopend (?) te beklimmen. Over de meet in 2.54 min. Normaal na elk loopverslag wordt er lovend gesproken over het gedronken gerstenat . Wel heren; ZELFS MIJNE DUVEL SMAAKTE NIET !

Luc Blyaert: Ik ben, meer dan 60 uur na de feiten, nog altijd zo stijf als een plank. De eerste 17 km en het liep echt wel lekker vlot. En plots was het gevreesde zuur er een paar kilometer verder, te lang in het rood gelopen, zwaar benen van hier tot ginder. Na 21 km al! En jammer, want de tijd zat goed, met zo'n 1u43, nog 12K te gaan. Ik zou dus probleemloos moeten kunnen finishen in 2u45. De derde Cime moest ik al stappen. Waar zit die tweede, derde of vierde adem? Enkele minuten stappen deed goed, ik kon er weer tegen. Komaan, tot de volgende kilometeraanduiding, tot de volgende bevoorrading, tot de volgende heuvel. Ik krijg een verschrikkelijke kramp in mijn linkerkuit (het bekende 'bal' gevoel). Ik moet langs de kant stretchen. De muur, blijven lopen nu, nog 900 meter naar boven. Ik sleur mij naar boven.Niet helemaal uitgeput, wel gebroken binnen in 3u02 als 510de op 910 aangekomen lefgozers. Later in de douche, met een stuk of 100 blote mannen voor vijf doucheknopjes. Laat hier uw stuk zeep vallen en wie weet wat u overkomt. De casse-croute achteraf met Herve kaas en drie sneetjes brood ging moeilijk binnen en de Leffe smaakte inderdaad niet zoals het hoort na een wedstrijd. Hier moet ik terugkomen, want die tijd kan stukken beter. Beter doseren is de boodschap. En o ja, er was toch nog enige Brabantse glorie in Battice. Peter De Vocht, intussen toch ook al veteraan, won de wedstrijd in 1u56:48.

Maxime Etienne: Er waren meer dan 1100 ingeschrevenen, waarvan 1002 aan de start (recordaantal) en slechts 910 aangekomenen !!! Dit zegt natuurlijk heel wat over het parcours. Eerste: Peter de Vocht in 1u56m48s. De laatste komt aan in 4u20m30s. Iedereen spurt me bijna voorbij in een eerste drastische daling die we bij km 32 weer naar boven moeten. Ik loop iets rond 5'30/km om zeker te zijn dat de muur (van Bhouxmont) wel degelijk op km 32 blijft wachten. Bij km 21 (aanvang 2de cime of was het al de 3de) ben ik gaan versnellen en heeft nog slechts 1 jogger me ingehaald (die ging minstens 2x zo snel als ik en had zeker een motor op zak). Zelf haal ik mensen bij pakken. Even later komt men bij de steilste cîme van het parcours, la cîme de Transpineu die bijna plat lijkt op de eerste 400m, maar dan naar rechts draait en zicht geeft op een 150 stevige meters helling. Er blijft nog de muur over, waar ik nog een versnelling kan plaatsen en een 4 of 5 mensen kan inhalen. Iedereen een lekkere douche (doch veel teveel volk tegelijkertijd, om geen zeep te laten vallen en slipperig), een lekkere casse-croute en een paar bierkes. Proficiat aan iedereen

Marc Gevels: Ik heb zondag voor de eerste keer deelgenomen aan de prachtige loopwedstrijd in Battice. Gefeliciteerd met de feilloze organisatie. Het was genieten van begin tot einde! Bedankt.

Ben vd Giessen, Dick Muizer en Dick Assenberg: Voor ons de eerste maal, prachtige loop met een perfecte organisatie ,met sportieve groeten

John Uitenbroek: Voor mij de eerste keer dat ik deze mooie maar zware loop in een prachtige omgeving heb mogen meemaken ,onderweg enthousiaste toeschouwers en dan ook nog de puike organisatie.Petje af voor de organisatie, die dit zonder kosten voor de deelnemers voor elkaar weet te krijgen. Ik hoop nog vaker aan dit evenement deel te kunnen nemen!.
P.S. natuurlijk ook dank aan de vrijwilligers!.

Paul van Oost: (JC Ronvau) Tot mijn grote spijt heb ik ook dit jaar niet mee kunnen lopen.Ik loop sinds ruim 20 jaar en voor het eerst zit ik met een echte blessure. Tijdens de vakantie, voelde ik dat ik nood aan wat rust had. Samen met de hitte kwam dat goed van pas. Dus zo gezegd, zo gedaan, gedurende 5 weken heb ik niet gelopen. Toen ik terug wilde starten, had ik last aan mijn hiel. Het blijkt dat ik door die rustperiode een probleem heb opgewakkerd, dat ik al lang had, maar dat nooit tot uiting was gekomen. In het Frans zeggen ze une "épinne". Een soort kalkvorming in de hiel. Deze heeft mijn voetweefsel ontstoken, het is die ontsteking die pijn doet. Oplossing : rust en speciale orthopedische voetzolen. Telkens als ik loop, komt de pijn terug. Het duurt nu al 3 maanden en ik wordt er wanhopig van. Ik hoop dat het na verloop van tijd terug goed komt en dan staat Herve zeker op het programma.


2002
Hamelick Wouter: (1) Ik werd de jongste winnaar (20jaar) ooit en wordt mijn naam bijgeschreven op het palmares waar ook die van Eddy Hellebuyk, Eric Geromme, Peter de Vocht en Bart Berge prijken. Een onverwacht schitterend resultaat.

Schoonbroodt Jo: (25 - 1e Vet2) Mijn 10e deelname was voor mij een speciale editie. Tijdens het gezamenlijk ontbijt babbel ik met de Engelsman Bryon Heywood, de winnaar van de eerste 4 Cimes in 1986 en won diverse malen in de categorieën Vet1 en Vet2. Met 2:14:02 uur op de klok wordt ik eerste Vet2. In het Vet2 klassement stijg ik naar plaats 2 achter Bryon. Ik geef het grootste compliment aan de organisatie en zijn vrijwilligers. MERCI! Website http://run.to/battice

Lefaible Yvan: (37) Natuurlijk is de ervaring in zo'n wedstrijd van enorm belang. Op ieder ogenblik weet ik waarmee ik bezig ben. Niet alleen het klimmen, maar vooral het dalen kan de dijspieren enorm pijnigen. Ook onderweg sparen de toeschouwers hun aanmoedigingen niet. De seingevers en de vrijwilligers die instaan voor de drankbedeling, begroeten iedere deelnemer met welgemeend handgeklap.

Der Ostebelgier:
Von Fickers D. (22) bis Klinkenberg Ingrid (751): 10 Freunde Traditionsgemäss gab es für die Teilnehmer nach dem Lauf Gratisverplegung mit Produkten aus dem Herver Land. Und nach der Preisverteilung gab es Tanzgelegenheit mit Gesangeinlagen für die Teilnehmer und Gratisergebnislisten. Aus Grenz-Echo

Die Vertige Deutche Freunde:
Kein Startgeld ... Regionale Gratis-Essen. In der Grenznähe ist diese Laufveranstaltung ein Muss fur jeden Sportler und Naturliebhaber, zumal als stimmunsvoller Saisonabschluss, auf den sich viele freuen. Vielleicht sind Sie beim nächsten Mal auch beim stimmungsvollen Landschaftslauf im Herver Land dabei


2001
Marc Van De Walle
: Fantastisch mooie wedstrijd, excellente organisatie, prachtig van jou ook om zo vlug de totaaluitslag op www.run.to/battice te plaatsen. Een pluim aan allen!

Wouter Hamelinck: Deze wedstrijd heb ik al 2 keer meegedaan, maar is nu al één van mijn favorieten. Wel zwaar, ook dit jaar heb ik de laatste kilometers behoorlijk afgezien. Gewoon qua sfeer de meest sympathieke wedstrijd die ik ken. 
Een verslag van mij is te vinden op http://www.geocities.com/running_wouter/uitslagen.html#battice  

Henk Sipers: Na 2 weken geleden een marathon op de baan te hebben gelopen in Brussel en vorige week de Rurseemarathon, was het nu de beurt voor de 4 Cimes in Battice. Een mooie wedstrijd, goed verzorgd, zwaar en ....gratis. Mijn start was te snel, maar ik dacht laat maar lopen want vorige week was het idem zo. Na 15-20 km werd ik ingehaald door mensen die normaal voor mij lopen, dus toch te hard. Bergop kan ik niet meer erg hard lopen omdat ik op afstand train en niet meer op snelheid en omdat ik dit jaar al zoveel gedaan heb nml : 20 marathons, 3 maal een 100 km en 2 kortere ultra 's. Echt kapot wou ik me niet lopen daar over 2 weken de marathon van Benidorm (Spanje) op me wacht, daar wil ik weer sneller lopen met daarna lekker vakantie. Ik finishte in 2 u 40 min en was zeer tevreden. Na het nuttigen van de boterhammen met streekproducten en enkele pilsjes weer naar huis. Organisatie het was weer prima.
Henk Sipers uit Maastricht homepage: http://members.home.nl/ultrasport/index.htm

BIEMAR Benoit: Je n'avais jamais rencontré une si bonne organisation (du début à la fin) depuis que je cours. Merci aux organisateurs ainsi qu'à tous les bénévoles et les supporters. Une course à faire ou à refaire à coup sûr !
PS : je ne suis pas repris dans la liste des résultats. Mon dossard était le 1160 (de mémoire) et j'ai réalisé la course en 2h45 environ. Merci de vérifier vos listings. A l'année prochaine. 

Peter Bosmans: Bedankt voor de verslaggeving en de snelle publicatie van de looptijden in Battice.
Het is inderdaad een zware maar leuke wedstrijd; al zal ik morgen nog wat stram naar mijn werk stappen.

Jo Schoonbroodt: Lood zwaar maar wel 33km puur genieten en een pluim voor de sympathieke organisatie (Jogger Jo)