Make your own free website on Tripod.com

Zwaarste Marathon van Nederland voor de derde keer van start in Zuid-Limburg

Dit jaar Marsana 10 km loop als primeur

Op zondag 10 september 2000 organiseert de Stichting Marathon Zuid-Limburg voor de derde keer de Mergelland Marathon in Zuid-Limburg. Start, om 13.00, en finish, vanaf ca. 15.30, vinden plaats op de Markt in Meerssen aan de voet van de basiliek. Vorig jaar startten enkele honderden atleten uit binnen en buitenland. Jean Herpers finishte ondanks de extreme hitte na 2 uur 42 minuten als eerste. In 1998 was het koud. Toen won de Kroaat Hikolo Samardzija in een tijd van 2 uur 35 minuten. Eerste vrouw was Ine Valentijn in 3 uur en 5 minuten. Het zeer geaccidenteerde parcours maakt de marathon tot een mooie maar zeer zware krachtproef.

Het parcours is hetzelfde als in 1999 met een enkele kleine afwijking. Na 1 ronde in Meerssen, (55m NAP), bij het verlaten van de bebouwde kom richting Ulestraten, links de Biesenberg, (5km,+110m NAP), op naar Schietecoven en langs de Nieuwe Vliekerweg, de kasteelboerderij de Vliek terug richting Meerssen,(+70), linksaf naar Waterval, daarna omhoog naar Klein Berghem, Genzon, (11km,+130m), en dan met een lang vals plat naar Haasdal (15km,140m). Vervolgens een lange afdaling langs het Ravensbos Valkenburg (+60m) in, waar vanuit het Centrum de hoogste klim, de loodzware Daelhemmerberg (20km,+155m) genomen wordt. Hierna met wat stijgingen via Sibbe, Ijzeren en Scheulder naar het hoogste punt, (+170m), Margraten (26,5km). Over het plateau van Margraten langs de gehuchten Welsden, de groeve van "t Rooth en Gasthuis omlaag naar Terblijt (+110m). Van Terblijt naar Berg, (30km) weer iets omhoog (+123m) en dan, voor vele lopers een bezoeking, de stijle afdaling naar het Geuldal (+61m) met percentages tot ca.15%. De Geul wordt verder gevolgd tot in Rothem, (40km), waar nog een laatste hellinkje moet worden genomen. De laatste kilometers over de Maastrichterweg en daarna naar Meerssen voor de finish op de Markt.

Winnaars en favorieten van 1998 en 1999 worden ook dit jaar weer aan de start verwacht. De organisatie hoopt op de komst van Inge van Bergen, de Nederlandse Bergloop kampioene. De belangstelling voor de Mergelland Marathon groeit. De internet-site wordt druk bezocht en er zullen meer deelnemers uit Belgiė, Duitsland en het noorden van Nederland aan de start komen. Gezien het succes van de marathon onder barre weeromstandigheden van de afgelopen twee jaar, koude in 1998 en hitte in 1999, kan het weer geen spelbreker worden. De Mergelland Marathon maakt dit jaar deel uit van de Ultraloop en het marathon-circuit van Belgiė en Nederland waartoe ook de marathon Visȩ_䐣尺4 te Meersssen vanaf 9.00 uur. Na-inschrijving voor de marathon sluit om 12.30 uur.

De marathon kan plaatsvinden dank zij de enorme inzet van vrijwilligers uit de gemeenten die de lopers passeren. De vereningingen in deze gemeenten leveren voor, tijdens en na de marathon ruim 200 mensen voor parcoursopbouw, parcoursbeveiliging, drank- en sponsen voorziening, tijdregistratie enz. In de dorpen zullen lokale fanfares en drumbands de muziek verzorgen.

Dit jaar wordt er voor het eerst naast de Marathon ook de Marsana 10 km loop georganiseerd voor de liefhebbers die nog niet toe zijn aan een marathon. Er wordt gestart om 13.30 en het parcours bestaat uit een ronde van 10 km in en rond Meerssen. Na-inschrijving en afhalen startnummers voor de 10 km van 9.00 tot 13.00 uur, in Sporthal Marsana, Molenveldweg 4 te Meerssen.

Ook een primeur dit jaar is de parcoursverkenning. Als rustige duurloop kan een route van ca. 25 km afgelegd worden op zaterdagochtenden 12 en 19 augustus. Vertrek op de markt in Meerssen vanaf 9.30. Zaterdagmiddag 12 augustus kan het parcours op de fiets gereden worden, ook vanaf de Markt, om 13.30.

Inschrijvingen en inlichtingen via het wedstrijdsecretariaat: Hans Gelauff, tel: 043-3470231,

of via het inschrijfformulier op: http://joschoonbroodt.tripod.com/mergelin.html

 

Voor meer informatie:

Stichting Marathon Zuid-Limburg

p/a Anje Kruiter, tel: 043-3262913