Make your own free website on Tripod.com
Programma

Programma boekje 2001

4e editie van de Mergelland Marathon op zondag 9 september 2001, 13.00 uur op de Markt in Meerssen (bij Maastricht)

 

De 4e editie van de mooiste marathon van Nederland,

op een nieuw parcours dwars door het Limburgse heuvelland.††††††

 

 

Marsana 5 en 10 km, en business loop

Start†† †††††††††† : 13.30 uur

Plaats††††††††††† : Markt, Meerssen

 


Stichting Marathon Zuid-Limburg

 

 

Organisator van de vierde editie van de Mergelland Marathon is de in begin 1997 opgerichte Stichting Marathon Zuid-Limburg. Het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers uit de sportwereld, lokale overheden en industrie.

 

Voorzitter†††††††††††††††††††††† : Ed Hulshof

Secretaris††† †††††††††††††††††† : Jean Demollin / Jan Reijnders

Penningmeester††††††††††††† : Rien Alfenaar

Wedstrijd†††††††††††††††††††††† : Nico Huntjens / Hans Gelauff

Medische Verzorging††††† : Frans Verstappen

Parcours††††††††††††††††††††††† : Hans Gelauff

Vrijwilligers††††††††††††††††††† : Dik Reinders

Publiciteit†††††††††††††††††††††† : Anje Kruiter

 

 

Belangrijke telefoonnummers:

 

Wedstrijdsecretariaat††††††††††††††† tel:†††† 043-347.02.31 (Hans Gelauff)

 

 

VVV Meerssen †††††††††††††††††††††† tel:†††† 043-364.25.46

Sporthal Marsana Meerssen††††† tel:†††† 043-364.74.35

Gemeentehuis Meerssen†††††††††† tel:†††† 043-366.16.69

 


Voorwoord

 

De Mergelland Marathon wordt voor de 4e maal georganiseerd. Dit jaar staat er weer een uitbreiding op het programma. Naast de Marathon en de Marsana 10 km loop zijn een 5 km en een business loop, allen onder de naam Marsana loop, toegevoegd aan het programma. Tevens is het parcours van de Marathon gewijzigd. Er worden nu 3 rondes gelopen die de lopers tweemaal over de Markt in Meerssen voeren. Hierdoor vervalt een klein deel van hetkarakteristieke Mergelland parcours. Toch blijft de Marathon een prachtige uitdaging.Het parcours van de Marathon en de 5 en 10 km in Meerssen is nagenoeg verkeersvrij, hetgeen de veiligheid ten goede komt.

 

De toevoeging van de 5 km en de businessloop - ook 5 km -, zal naar verwachting een groter publiek trekken. Hierdoor zullen de activiteiten rondom de Marathon op de Markt in Meerssentoenemen. Met deze uitbreiding streven wij ernaar een breder draagvlak te creŽren en de toeschouwers op de Markt meer sportief spektakel te bieden.Zo wordt de Mergelland Marathon een evenement met haar eigen plaats op de marathon kalender en in de gemeente Meerssen.

 

De invulling op de Markt is dit jaar anders dan vorige jaren. Nadrukkelijker worden de omliggende cafťs ingeschakeld als plaatsen waar ontspanning geboden worden. De traditionele biertent is verdwenen. Bezoekers worden naar de lokale etablissementen verwezen waar ruim gelegenheid is om een rustpunt te vinden.

 

Traditioneel vindt de Marathon plaats op de 2e zondag in september. Extreme weersomstandigheden hebben ons de afgelopen 3 jaar parten gespeeld. De eerste keer was het koud en nat. In 1999 waren tropische temperaturen ons deel. In 2000 leek een redelijke temperatuur aanwezig. Door een hoge luchtvochtigheid onstond echter een drukkende atmosfeer tijdens de Marathon. Daardoor is het parcours record van 1999 niet geŽvenaard in 2000. Vol verwachting kijken wij dit jaar uit naar een mogelijke verbetering van het parcours record.

 

Een woord van dank wil ik hier uitspreken aan de bestuursleden en de vele vrijwilligers die door hun inzet en grote betrokkenheid deze marathon en de bijbehorende activiteiten mogelijk maken. Ook onmisbaar is de financiŽle steun van sponsoren en begunstigers, elders vermeld in dit boekje. Alleen met de inzet en enthousiasme van de vrijwilligers is het niet mogelijk dit soort evenementen te organiseren. De financiŽle bijdragen van vele bedrijven en overheden is een voorwaarde voor succes. Daarvoor zijn wij deze gevers zeer erkentelijk. Tenslotte de gemeente Meerssen. Alleen door haar ondersteuning is het de mogelijk om in de gemeente de activiteiten te laten plaatsvinden. En uiteraard zijn we zeer dankbaar voor de hulp van de andere kernen waar de Marathon doorheen slingert.

 

Voor u lopers is het dat wij als bestuur deze evenementen organiseren. Wij hopen dat u kunt genieten van zowel een sportieve prestatie als van een parcours dat u door de mooiste delen van Limburg voert.

 

T.C. Hulshof

 

Voorzitter Stichting Mergelland Marathon.


Informatie voor de deelnemers

 

Per auto naar Meerssen vanuit Luik en Eindhoven op de A2 afrit Meerssen nemen, en vanuit Aken/Heerlen op de A79 richting Maastricht de afrit Meerssen. Dan richting Centrum waarwitte borden de richting naar de "kleedruimte" wijzen.

 

Per trein is Meerssen bereikbaar via Maastricht waar de trein richting Heerlen genomen dient te worden. Station Meerssen ligt tussen de kleedkamers en de start. Volg de borden.

 

Afhalen startnummers en na-inschrijven in de sporthal Marsana, Molenveldweg 4 te

Meerssen. Toegang tot de kleedkamers in de sporthal op vertoon van startnummer. Loopafstand tot de start 5-10 minuten. Auto parkeren bij de sporthal. De sporthal sluit om 20.00 uur. Op de Markt bij de start is ook gelegenheid tassen e.d. in bewaring te geven.

 

De Marathon:

 

Na-inschrijving en afhalen van de startnummers voor de Marathon in Sporthal Marsanavanaf 9.00 uur tot 12.30 uur.

 

Medische verzorging: 2 artsen zullen de marathon volgen. Zij zijn gerechtigd deelnemers op medische gronden uit de wedstrijd te halen.Uitvallers worden met de bezembus naar de finish vervoerd.

 

Tijdslimieten: 25 km binnen 3.00 uur. 35 km binnen 4.30 uur. Bij overschrijding van deze tijdenwordt men uit de wedstrijd genomen. Tijdslimiet voor klassering 5 uur. Digitale tijdsregistratie bij iedere 5 km en de finish.

 

Wedstrijdreglement van de KNAU en KNAU jurering.

 

Hoewel de organisatie met medewerking van de politie een groot deel van het parkoers verkeersvrij probeert te houden, dienen de deelnemers de verkeersregels in acht te nemen. Begeleiding van de deelnemers per fiets is niet toegestaan.

 

Verzorging: Iedere 5 km een drink- en sponspost. Sportdrank en water. Iedere 10 km tevens fruit. Op 15 en 35 km tevens Cola.

 

Overnachting:

De VVV Zuid Limburg beschikt over informatie

zie: ††††††††††††††††† http://www.vvvzuidlimburg.nl/index2.asp

of bel: †††††††††††† 043-364.25.46

 

Het parcours van de Marathon

 

Na 3 jaar een ongewijzigd parcours is de route dit jaar vernieuwd. In de nieuwe route worden een kleine lus van 5 km, een grote lus van ruim 20 km en daarna een kleinere lus van ca. 17 km afgelegd. Veel van de mooiste uitzichten werden behouden en nieuwe eraan toegevoegd. De deelnemers passeren 2 maal de Markt in Meerssen, zodat de supporters nog meer kunnen genieten van een sportief schouwspel en de gezellige sfeer op de vele terrassen.

 

Evenals voorgaande jaren is de start op de Mark aan de voet van de prachtige Basiliek en vervolgens een glooiende ronde (4,5 km) door Meerssen. Daarna, eerst geleidelijk, maar de laatste 600 meter stevig klimmend naar de top van de Biesenberg in Schietecoven, +110 m NAP, (7 km). Vandaar met uitzicht over de Luchthaven langs de Nieuwe Vliekerweg langs het prachtige Landgoed Huize de Vliek, afdalend weer richting Meerssen tot afslag Waterval, +70 m NAP. De mooie weg eerst door het bos voert via het gehucht Waterval (10 km) en vervolgens een mooi open landschap met een spectaculaire klim naar Ulestraten, +120 NAP.Na nog wat klimmeters in Ulestraten gaat het zeer geleidelijk met lichte glooiingen richting Schimmert/Haasdal, (17 km), waar met +140 m NAP het hoogste punt wordt bereikt. Na Haasdal volgt een mooie afdaling van de Kleverberg langs het Ravensbos, rechts houden!, richting autoweg, +70m NAP. Hier wordt rechtsaf een landweg parallel met de autoweg gevolgd, die al snel naar +110m NAP klimt (20 km). Na de afdaling meteen linksaf onder het viaduct door en vervolgens via een buitenwijk van Houthem zuidelijk van de autoweg naar het station Houthem, waar de spoorbaan in westelijke richting gevolgd wordt tot de Hermitageweg. De volgende nagenoeg vlakke 3 km langs de Kluis en de Eijsendaalweg brengen ons weer op de Markt van Meerssen, (25 km).

 

Hier wordt meteen met de tweede lus begonnen door langs de kortste weg koers te zetten naar de Biesenberg (27 km), Waterval, Ulestraten, Schimmert/Haasdal. Vanaf Haasdal wordt via de Trichterweg over het lichtglooiend hoogplateau via Raar (40 km) en de Lange Raarberg, waar bij 40 km de laatste verversingspost is, naar Meerssen teruggekeerd. In de afdaling van Raar, +130 m NAP, naar de Markt, +60 m, via de Kuileinderstraat. waar het laatste beetje energie dat nog aanwezig mocht zijn bij de deelnemers beslist zal wordengeconsumeerd.

 

Op de Markt gearriveerd wacht voor iedere deelnemer een feestelijk onthaal met muziek en Limburgse vlaai!!

 


De Marsana lopen:

 

Naast de Marathon worden ook de Marsana 5 en 10 km en de business loop georganiseerd.Het parcours bestaat uit ėėn (5 km) of twee (de 10 km) ronde(s) in en om Meerssen. Start om 13.30 op de Markt. De snelste dame en heer van de 5 km of de business loop (ook 5 km) krijgen als beloning een ticket voor 2 personen van KLM Exel voor een retour-vlucht vanaf luchthaven Maastricht-Aachen Airport naar een bestemming naar keuze met KLM Exel. Voor de snelsten van de 10km is Fl. 800 aan waardebonnen beschikbaar gesteld door sportspeciaalzaken.

 

Na-inschrijving en afhalen startnummers van 9.00 tot 13.00 uur, in Sporthal Marsana, Molenveldweg 4 te Meerssen. Iedere deelnemer ontvangt een handdoek bij de finish.

 

Wedstrijdreglement van de KNAU en KNAU jurering.

 

Hoewel de organisatie met medewerking van de politie een groot deel van het parkoers verkeersvrij probeert te houden, dienen de deelnemers de verkeersregels in acht te nemen. Begeleiding van de deelnemers per fiets is niet toegestaan.

 

Het parcours van de Marsana lopen

 

Na de start op de Markt wordt er gelopenvia de Kerkstraat, Beekstraat, Stationsstraat, Proost de Beaufortstraat, St. Josephstraat, Bunderstraat, Gasthuistraat, Humcoverstraat, Op de Beukel, Kuileneinderstraat, Volderstaat, Herkenberg, Gansbaan, en dan weer naar de Markt waar de 5 km lopers finishen. De 10 km lopers worden hier aangemoedigd om aan hun tweede rond te beginnen.

 

 

De organisatie kan ten aanzien van de deelnemers geen aansprakelijkheid

aanvaarden.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Overzicht voornaamste tijden van Marathon en de Marsana lopen

 

09.00†††††††††††††† : opening kleedkamers en wedstrijdsecretariaat in Sporthal Marsana

12.30†††††††††††††† : sluiting na-inschrijving Marathon

12.55 ††††††††††††† : aftellen voor de start van de Marathon

13.00†††††††††††††† : start Marathon

13.00†††††††††††††† : sluiting na-inschrijving Marsana lopen km

13.15†††††††††††††† : 1e doorkomst Marathonlopers over de Markt

13.30†††††††††††††† : start Marsana 5 en 10 km loop en business loop

ca. 13.50†††††††† : finish eerste 5 km lopers

ca. 14.05†††††††† : finish eerste 10 km lopers

ca. 14.30†††††††† : 2e doorkomst Marathon lopers over de Markt

ca. 15.30†††††††† : finish van de eerste Marathon lopers en huldiging van de 1e 3 heren

ca. 16.00†††††††† : finish eerste marathon dame en huldiging

18.00†††††††††††††† : sluiting finish

20.00†††††††††††††† : sluiting Sporthal


Galerie van winnaars van de Mergelland Marathon !

 

De eerste zes lopers in 2000

 

Plaats†††††††††††† Naam †††††††††††††††††††††††† Vereniging††††††††††††††††† Tijd

 

1.

Jean Herpers

Kimbria

 

2:50:47

2.

Roger Jaspers

Loopgr. PK

 

2:51:38

3.

Lou Maas

AV'34

 

2:52:29

4.

Rene van Uum

AV'34

 

2:55:13

5.

Jo Schoonbroodt

DSM

 

3:00:14

6.

Inge van Bergen

KIMBRIA

 

3:00:15

 

 

De eerste vijf lopers in 1999

 

Plaats†††††††††††† Naam †††††††††††††††††††††††† Vereniging††††††††††††††††† Tijd

 

1. ††††††††††††††††††† Jean Herpers†††††††††††††† Kimbria†††††††††††††††††††††† 2:42:55

2.†††††††††††††††††††† Harry Kamphuis††††††††† Ach. Top†††††††† †††††††††† 2:44:40

3.†††††††††††††††††††† Nikola Samardzija†††††† Maastricht†††††††††††††††††† 2:46:48

4.†††††††††††††††††††† Roger Jaspers††††††††††††† Loopgr. PK†††††††††††††††† 2:50:56

5.†††††††††††††††††††† Lou Maas††††††††††††††††††† AV'34†††††††††††††††††††††††† 2:55:55††††††††††† ††††††††††

 

 

De eerste vijf lopers in 1998

 

Plaats†††††††††††† Naam †††††††††††††††††††††††† Vereniging††††††††††††††††† Tijd

 

1. ††††††††††††††††††† Hikolo Samaradzija††††† Maastricht†††††††††††††††††† 2:35:14

2. ††††††††††††††††††† W. de Benis†††††††††††††††† G. Michaelis††††††††††††††† 2:39:28

3.†††††††††††††††††††† Marli Verp†††††††††††††††††† Caesar†††††††††††††††††††††††† 2:40:28

4.†††††††††††††††††††† Math Dinjens†††††††††††††† AV'34†††††††††††††††††††††††† 2:41:39

5. ††††††††††††††††††† Jo Schoonbroodt†††††††† DSM†††††††††††††††††††††††††† 2:43:44

Sponsors en begunstigers Mergelland Marathon en Marsana 5 en 10 km loop, en business loop

 

Zonder de ruimhartige bijdragen van een aantal bedrijven en instellingen was de organisatie van de Marathon en de Marsana 5 en 10 km loop nietmogelijk geweest.

 

Sponsors

 

DSM Limburg, Geleen

Provincie Limburg

Gemeente Meerssen

Meerssen Papier, Meerssen

RABO Bank, Meerssen

Ploemen & van Straten Autobedrijven, Meerssen

Asics Benelux, Waddinxveen

Van Gansewinkel, Hoensbroek

Bouwcentrum Budť, Meerssen

Gamma, Meerssen

E-Water Group, Echt

CZ Groep Zorgverzekeringen

KLM Exel, Maastricht Aachen Airport

 

Begunstigers

 

Run for Ron, Rechtstraat, Maastricht

Nutricia Drinks, Zoetermeer

Kramer Makelaardij O.G., Maastricht

Sporthuis Marsana, Meerssen

Drukkerij Maenen, Meerssen

Electro Paulus, Meerssen

SNS-bank, Meerssen

MTB Maastrichtse Toeleveringsbedrijven, Maastricht

Running Center, Heerlen

Sportshop Relax, Maastricht

Technisch-Buro Hermans, Maastricht

Bo-rent Verhuur, Maastricht

Macintosh Retail Group, Maastricht

DHV Milieu en Infrastructuur, Helmond

Webu Milieu, Maastricht

Grontmij A&T/Limburg, Roermond

Heton, Kerkrade

 

 

Iedereen hartelijk dank voor de bijdrage !!!