Make your own free website on Tripod.com

Joggers en veteranen in hoofdrol marathon.

ATLETIEK Je vraagt je af hoe de organisatie het elk jaar weer voor elkaar krijgt om de Mergelland Marathon van de grond te krijgen. Ondanks de beperkte middelen is het toch een marathon waar menige organisatie jaloers op zou zijn. Elk kilometerpunt staat netjes aangegeven. Meer vrijwilligers dan deelnemers en dat is uniek. Sportdrank, cola, water en bananen zijn onderweg voor handen.

Zondagmiddag één uur. In Meerssen staan voor de basiliek 155 atleten en recreanten popelend aan de startlijn, het startschot valt en weg zijn de lopers, het begin van de alweer vierde editie van de Mergelland Marathon. Het weer valt best mee, net voor de start nog een forse regenbui, veel wind maar gelukkig droog. Dit jaar is het parcours gewijzigd, nog iets zwaarder dan de vorige route. Aantrekkelijker ook voor publiek. De deelnemers passeren drie maal de startlijn in het centrum van Meerssen en dat maakt weer dat de  toeschouwer veel meer mee krijgt van het wedstrijdverloop.

Organisator Hans Gelauff: "Deze marathon heeft er dit jaar ook een lopen over vijf en tien kilometer bij gekregen. Wij mikken op meer recreatieve lopers, die vanwege de mooie natuur en de heuvels waardoor de route loopt voor deze wedstrijd kiezen. Als je geluk hebt, zie je als marathonloper ook nog een vliegtuig landen of opstijgen op Maastricht-Aachen Airport. Vele organisaties van internationale maar ook nationale marathons gaan echt voor toppers en betalen flinke startgelden voor de atleten. Wij kiezen daarentegen voor meer recreatieve sporters en dat maakt dit evenement zo mooi. Dat er geen toptijden op dit parcours mogelijk zijn blijkt al snel als de tussentijden bekend worden. Allesbehalve ideaal voor snelle lopers is dat de wind op de meeste plaatsen recht op de hoofden van de atleten staat. Ook de vele beklimmingen vergen veel krachten van de deelnemers en eisen hun tol na pakweg 35 kilometer.

Jo Schoonbroodt, een Limburgse vijftiger bijgenaamd Jo de Jogger', is een fanatieke loper die menig jonge atleet achter zich laat. Hij neemt elk jaar deel aan de Mergelland Marathon. "Dit parcours is dit jaar iets zwaarder dan de vorige edities, maar ik ga hier voor een prijsje, omdat elders de echte atleten bijna altijd met de prijzen gaan strijken. Hier zijn de joggers en recreanten goed  vertegenwoordigd. Ikzelf ben een recreant en dat bewijst temeer dat deze categorie ook een belangrijk deel is van het totale deelnemersveld. Voor mij is er geen verschil tussen recreantenlopers en verengingslopers van atletiekclubs.