Make your own free website on Tripod.com

Nieuwsbrief 2, februari 2001

4e editie van de Mergelland Marathon op zondag 9 september 2001, 13.00 uur op de Markt in Meerssen (bij Maastricht)

 

Nieuw parcours voor de Mergelland Marathon 2001

Na 3 jaar een nagenoeg ongewijzigd parcours wordt de marathon dit jaar gelopen een nieuwe route. De druk van het verkeer op enkele knelpunten en de vraag van het publiek om de lopers beter te volgen hebben tot deze wijziging doen besluiten. In het nieuwe routeplan worden een grote lus van ruim 23 km en een kleinere tweede lus van ca. 19 km afgelegd. De tweede lus valt voor een deel samen met de eerste. Veel van de mooiste uitzichten werden behouden en nieuwe eraan toegevoegd. De deelnemers passeren 2 maal de Markt in Meerssen, zodat de supporters nog meer kunnen genieten van een sportief schouwspel en de gezellige sfeer op de vele terrassen.

De parcoursbeschrijving

Evenals voorgaande jaren wordt gestart vanaf de Markt aan de voet van de prachtige Basiliek en vervolgens een slechts licht glooiende ronde (3,5 km) door Meerssen. Daarna, eerst geleidelijk, maar de laatste 600 meter stevig klimmend naar de top van de Biesenberg in Schietecoven, +110 m NAP, (5 km). Vandaar met uitzicht over de Luchthaven langs de Nieuwe Vliekerweg langs het prachtige Landgoed Huize de Vliek, afdalend weer richting Meerssen tot afslag Waterval, +70 m NAP. De mooie weg eerst door het bos voert via het gehucht Waterval en vervolgens een mooi open landschap met een spectaculaire klim naar Ulestraten, +120 NAP, (10 km).

 

Na nog wat klimmeters in Ulestraten gaat het zeer geleidelijk met lichte glooiingen richting Schimmert/Haasdal, (15 km), waar met +140 m NAP het hoogste punt wordt bereikt.

 

Na Haasdal volgt een mooie afdaling van de Kleverberg langs het Ravensbos, richting autoweg, +70m NAP, (17,7 km). Hier wordt rechtsaf een landweg parallel met de autoweg gevolgd, die al snel naar +110m NAP klimt. Na de afdaling meteen linksaf onder het viaduct door en vervolgens via een buitenwijk van Houthem zuidelijk van de autoweg naar het station Houthem, (20km), waar de spoorbaan in westelijke richting gevolgd wordt tot de Hermitageweg. De volgende nagenoeg vlakke 3 km langs de Kluis en de Eijsendaalweg brengen ons weer op de Markt van Meerssen, (23,3km).

Hier wordt meteen met de tweede lus begonnen door langs de kortste weg koers te zetten naar de Biesenberg (25 km), Waterval Ulestraten, (30 km), Schimmert/Haasdal, (35 km). Vanaf Haasdal wordt via de Trichterweg over het lichtglooiend hoogplateau van de Raarberg en de Lange Raarberg, waar bij 40 km de laatste verzorgingspost is, naar Meerssen teruggekeerd. In de afdaling van Raar, +130 m NAP, naar de Markt, +60 m, via de Kuileinderstraat, zit nog een gemene lus met een paar venijnige klimmetjes in het Gerbega/Synagogeplantsoen, waar het laatste beetje energie dat nog aanwezig mocht zijn bij de deelnemers beslist zal worden geconsumeerd.

Op de Markt gearriveerd wacht voor iedere deelnemer een feestelijk onthaal met muziek en Limburgse vlaai!! Na 350 hoogtemeters en ruim 42 km wel verdiend!