Make your own free website on Tripod.com

Nieuwsbrief , aug 2001

4e editie van de Mergelland Marathon op zondag 9 september 2001, 13.00 uur op de Markt in Meerssen (bij Maastricht)

Persbericht

 

Mergelland Marathon 2001

 

4e editie van de mooiste marathon van Nederland op 9 september met start  en finish in Meerssen

 

Op zondag 9 september 2001 organiseert de Stichting Marathon Zuid-Limburg voor de vierde keer de Mergelland Marathon in Zuid-Limburg. Start, om 13.00,  en finish, vanaf ca. 15.30, vinden plaats op de Markt in Meerssen aan de voet van de Basiliek. Vorig jaar finishte Jean Herpers ondanks de drukkende hitte na 2 uur 50 minuten als eerste. Een fantastische prestatie werd geleverd door Inge van Bergen die als eerste vrouw binnen kwam in 3 uur. Op de Marsana 10 km loop finishten Marc Jaspers in 37 minuten en Manon Wenmekers in 46 minuten als eersten bij de mannen en vrouwen.

 

Na 3 jaar een nagenoeg ongewijzigd parcours wordt de Marathon dit jaar gelopen een nieuwe route. De druk van het verkeer op enkele knelpunten en de vraag van het publiek om de lopers beter te volgen hebben tot deze wijziging doen besluiten. In het nieuwe routeplan worden, na een kleine ronde door Meerssen, een grote lus van ruim 23 km en een kleinere tweede lus van ca. 19 km afgelegd. De tweede lus valt voor een deel samen met de eerste. Er is gekozen voor een wat minder geaccidenteerde route dan voorheen. Toch blijft de Mergelland Marathon een uitdaging.  Veel van de mooiste uitzichten werden behouden en nieuwe eraan toegevoegd. De deelnemers passeren 2 maal de Markt in Meerssen, zodat de supporters nog meer kunnen genieten van een sportief schouwspel en de gezellige sfeer op de vele terrassen.

 

In 2001 wordt aan de Marsana 10 km loop een 5 km loop en een Business loop toegevoegd.  Ook hiervoor  wordt een nieuw parcours uitgezet. De 5 en 10 km worden in en rond Meerssen gelopen op een bijna geheel verkeersvrije route. Er wordt natuurlijk gestart op de Markt waarna de lopers respectievelijk 1 of  2 rondes lopen.  KLM Exel stelt 2 vliegtickets per persoon ter beschikking voor de snelste vrouw en man op de 5 km. 

 

De parcoursbeschrijving van de Marathon

 

Evenals voorgaande jaren wordt gestart vanaf de Markt aan de voet van de prachtige Basiliek en vervolgens een slechts licht glooiende ronde (3,5 km) door Meerssen. Daarna, eerst geleidelijk, maar de laatste 600 meter stevig klimmend naar de top van de Biesenberg in Schietecoven, +110 m NAP, (5 km). Vandaar met uitzicht over de Luchthaven langs de Nieuwe Vliekerweg langs het prachtige Landgoed Huize de Vliek, afdalend weer richting Meerssen tot afslag Waterval, +70 m NAP. De mooie weg eerst door het bos voert via het gehucht Waterval en vervolgens een mooi open landschap met een spectaculaire klim naar Ulestraten, +120 NAP, (10 km).

 

Na nog wat klimmeters in Ulestraten gaat het zeer geleidelijk met lichte glooiingen richting 

Schimmert/Haasdal, (15 km), waar met +140 m NAP het hoogste punt wordt bereikt.

Na Haasdal volgt een mooie afdaling van de Kleverberg langs het Ravensbos, richting autoweg, +70m NAP, (17,7 km). Hier wordt rechtsaf een landweg parallel met de autoweg gevolgd, die al snel naar +110m NAP klimt. Na de afdaling meteen linksaf onder het viaduct door en vervolgens via een buitenwijk van Houthem zuidelijk van de autoweg naar het station Houthem  (20km) waar de spoorbaan in westelijke richting gevolgd wordt tot de Hermitageweg. De volgende nagenoeg vlakke 3 km langs de Kluis en de Eijsendaalweg brengen ons weer op de Markt van Meerssen, (23,3km). Hier wordt meteen met de tweede lus begonnen door langs de kortste weg koers te zetten naar de Biesenberg (25 km), Waterval Ulestraten, (30 km), Schimmert/Haasdal, (35 km). Vanaf Haasdal wordt via de Trichterweg over het lichtglooiend hoogplateau van de Raarberg en de Lange Raarberg, waar bij 40 km de laatste verzorgingspost is, naar Meerssen teruggekeerd. In de afdaling van Raar, +130 m NAP, naar de Markt, +60 m, via de Kuileinderstraat, zit nog een gemene lus met een paar venijnige klimmetjes in het Gerbega/Synagogeplantsoen, waar het laatste beetje energie dat nog aanwezig mocht zijn bij de deelnemers beslist zal worden  geconsumeerd. Op de Markt wacht voor iedere deelnemer een feestelijk onthaal met muziek en Limburgse vlaai!! Na 350 hoogtemeters en ruim 42 km wel verdiend!

 

Voor meer informatie en voor-inschrijvingen:

Wedstrijd secretariaat: 043-3470231 of

kijk op http://run.to/mergel  of stuur een email naar mergellandmarathon@hotmail.com

Op 9 september vinden inschrijvingen plaats in Sporthal Marsana in Meerssen.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

einde persbericht

 

voor meer informatie kunt u bellen met Hans Gelauff: 043-3470231 of een email sturen aan

mergellandmarathon@hotmail.com

indien u dit bericht als WORD document met logo en parcours als TIF of JPEG file wilt ontvangen, kunt u dit ook vragen via dit email adres.