Make your own free website on Tripod.com
Mingers in zijn uppie naar zege Mergelland Marathon

Meerssen - In de Mergelland Marathon moesten de atleten ronden van achtereenvolgens vijf, twintig en zeventien kilometer lopen. In de beide grote ronden moesten zij hoogteverschillen van tachtig meter overwinnen, met als zwaartepunt de klim naar Haasdal. Niet minder dan 57 deelnemers staakten de strijd, die werd gewonnen door Vico Mingers.
Onder de opgevers was Wilbert Thimister. De winnaar van vorig jaar belandde na de nog warmere marathon van 1999 aan het infuus. Deze keer was hij zo verstandig om de pijp tijdig aan Maarten te geven. Ook Mingers zag na een kilometer of dertig flink af, maar de in triatlons en zware berglopen geharde sportleraar uit Heerlen dacht nooit aan opgeven.

,,Mijn eerste doel was het halen van de finish. Toen ik van de toeschouwers hoorde dat mijn voorsprong alsmaar groeide, gaf mij dat vleugels. Ik heb achteraf maar van één ding spijt: dat ik me niet door een fietser heb laten begeleiden, zoals de meeste anderen. Nu was ik helemaal aangewezen op de verzorgingsposten, die op elk vijf kilometerpunt stonden.''

De triomf, het fraaie persoonlijke record en de mooie prijzen maakten alles goed. Mingers verdiende met zijn zege driehonderd euro plus een vliegreis voor twee personen naar Londen. Als de temperatuur normalere waarden voor de tijd van het jaar had aangenomen, zou hij waarschijnlijk ook Wilbert Thimister, die vorig jaar juist onder de 2.40 uur dook, als recordhouder van het nieuwe parcours hebben onttroond. Mingers gaat de vliegtickets niet gebruiken om op het wereldrecordparcours van Londen te kijken wat hij op het vlakke nog allemaal kan.

,,Die snellere marathon loop ik misschien al volgende maand in Essen, waar een prachtig vlak parcours ligt rondom een groot meer. Dankzij mijn allroundscholing herstel ik snel.''

De sportschoolhouder wordt bijgestaan door zijn eega en compagnon Petra van Tongeren, die in de Mergelland Marathon nog juist haar meerdere moest erkennen in Caesaratlete Inge van Bergen.

,,Ik wist van tevoren dat Inge te sterk voor mij was, maar het verschil viel erg mee. Zij pakte haar winst vroeg in de wedstrijd. Naarmate de finish dichterbij kwam, werd het gat steeds kleiner.''

Inge van Bergen, die op de Markt in Meerssen een voorsprong van 42 seconden op Petra van Tongeren overhield, scherpte het record van het nieuwe parcours met vier minuten aan tot een tijd van 3.08.16 uur. Zij verdiende zo all-in 100 euro meer dan de winnaar bij de mannen, Vico Mingers.

Klik hier voor uitslagen MM