Make your own free website on Tripod.com

Programmaboek MM 2003


Start : 13:00 uur
Plaats : Markt, Meerssen

De 6e editie van de mooiste marathon van Nederland,
op een uitdagend parcours
dwars door het Limburgse heuvelland.

Marsana 25 km-loop
Start : 13.00 uur
Plaats : Markt, Meerssen

Marsana 10 km-loop
Mede mogelijk gemaakt door Woningstichting Meerssen
Start : 13.30 uur
Plaats : Markt, Meerssen


Stichting Marathon Zuid-Limburg

Organisator van de zesde editie van de Mergelland Marathon is de in begin 1997 opgerichte Stichting Marathon Zuid-Limburg.

Voorzitter : Louis Verleisdonk
Secretaris : Tous Bovens
Penningmeester : Ton Hoofs
Publiciteit : Ludo van Etten
Wedstrijd : Hans Gelauff/Dik Reinders/Jan Reijnders
Medische Verzorging : Frans Verstappen
Evenementen : Nico Huntjens
Parcours : Hans Gelauff
Vrijwilligers : Dik Reinders

Belangrijke telefoonnummers:

Wedstrijdsecretariaat tel: 043-347.02.31 (Hans Gelauff)

VVV Meerssen tel: 043-364.25.46
Sporthal Marsana Meerssen tel: 043-364.74.35
Gemeentehuis Meerssen tel: 043-366.16.69

Internetsite: http://run.to/mergel
Webmaster: Jo Schoonbroodt

e-mail: Organisatie en publiciteit: ludovanetten@wanadoo.nl

Voorwoord

Dit jaar organiseert de Stichting Marathon Zuid-Limburg voor de zesde maal de Mergelland Marathon. Limburgs enige marathon, dwars door het Limburgse heuvelland. Zoals gebruikelijk zijn start, doorkomsten en finish op de Markt te Meerssen.

Vorig jaar werd naast de marathon tevens een 25 km loop gehouden. Deze is ook dit jaar gehandhaafd. Tezamen met een 10 km loop is zo een breed loopevenement ontstaan dat zich mag verheugen in een stijgende belangstelling bij lopers en toeschouwers.
Om het geheel nog aantrekkelijker te maken en een aansprekende entourage te vormen voor de marathon, is in samenwerking met C.V. Sjots en Sjeif dit jaar voor het eerst een echt marathonweekend georganiseerd. Een keur van artiesten zal vanaf de vrijdagavond tot de zondagavond optredens verzorgen in de grote feesttent op de Markt te Meerssen.

Een woord van dank wil ik uitspreken aan de vele vrijwilligers die door hun inzet deze marathon en het feestelijke bijprogramma mogelijk maken. Alleen met de inzet en enthousiasme van vrijwilligers is het mogelijk dit soort evenementen te organiseren. Ook dank voor de steun en medewerking van de gemeente Meerssen die het belang inziet van een gezellige en feestelijke marathon voor de promotie van Meerssen. Ook onmisbaar is de financiële steun van sponsoren en begunstigers, elders vermeld in dit boekje. Dank zij deze sponsoren en begunstigers is deze zesde editie van de Mergelland Marathon mogelijk gemaakt.

Het is voor de lopers dat wij als bestuur dit evenement organiseren. Ik wens hen een zeer succesvolle loop toe en ik hoop dat zij volgend jaar weer present zijn bij de zevende editie van de mooiste marathon van Nederland.

L.F.Verleisdonk
Voorzitter Stichting Marathon Zuid-Limburg


Informatie voor de deelnemers

Per auto naar Meerssen vanuit Eindhoven op de A2 afrit Meerssen nemen, en vanuit Aken/Heerlen op de A79 richting Maastricht de afrit Meerssen. Dan richting Centrum waar witte borden de richting naar de "kleedruimte" wijzen. Vanuit Maastricht de A79 richting Heerlen en de afrit Meerssen.

Per trein is Meerssen bereikbaar via Maastricht waar de trein richting Heerlen genomen dient te worden. Station Meerssen ligt tussen de kleedkamers en de start. Volg de borden.

Afhalen startnummers en na-inschrijven in de sporthal Marsana, Molenveldweg 4 te
Meerssen. Toegang tot de kleedkamers in de sporthal op vertoon van startnummer. Loopafstand tot de start 5-10 minuten. Auto parkeren bij de sporthal. De sporthal sluit om 20:00 uur. Op de Markt bij de start is ook gelegenheid tassen e.d. in bewaring te geven.

De Marathon en de Marsanalopen

Na-inschrijving en afhalen van de startnummers voor de Marathon en de 25 km-loop in Sporthal Marsana vanaf 9:00 uur tot 12:30 uur (10 km-loop tot 13:00 uur).

Medische verzorging: 2 artsen zullen de marathon volgen. Zij zijn gerechtigd deelnemers op medische gronden uit de wedstrijd te halen. Uitvallers worden met de bezembus naar de finish vervoerd.
Bij iedere verzorgingspunt is EHBO aanwezig (EHBO Meerssen).

Tijdslimieten: 25 km binnen 3 uur en de 35 km binnen 4½ uur. Bij overschrijding van deze tijden wordt men uit de wedstrijd genomen. Tijdslimiet voor klassering 5 uur. Digitale tijdsregistratie bij iedere 5 km en de finish.

Wedstrijdreglement van de KNAU en KNAU jurering.

Hoewel de organisatie met medewerking van de politie een groot deel van het parcours verkeersvrij probeert te houden, dienen de deelnemers de verkeersregels in acht te nemen. De wedstrijd kan in principe geheel per fiets gevolgd worden. Verzorging van de deelnemers per fiets is slechts toegestaan bij extreme weersomstandigheden.

Verzorging: iedere 5 km een drink- en sponspost. Sportdrank en water. Iedere 10 km tevens fruit. Op 15 en 35 km tevens cola. Zelf meegebrachte dranken etc. dienen 1 uur voor de start met duidelijke onderscheidingstekens worden afgeleverd bij Dik Reinders
in de gymzaal achter de kerk.

Overnachting
De VVV Zuid Limburg beschikt over informatie
Internet : http://www.vvvzuidlimburg.nl/index2.asp
Telefoon : 043-364.25.46


Het parcours van de Marathon

Na een door omstandigheden gewijzigd parcours vorig jaar, werd dit jaar opnieuw gekozen voor het oude parcours. In deze route worden een kleine ronde van 5 km, een grote ronde van precies 20 km en daarna een kleinere ronde van ruim 17 km afgelegd. De deelnemers passeren twee maal de Markt in Meerssen, zodat de supporters nog meer kunnen genieten van een sportief schouwspel en de gezellige sfeer op de vele terrassen en in de feesttent. Aansluitend op de prijsuitreiking om 18:00 uur presenteert ERWIN VAAN 'T MERRETKOER nummers van zijn nieuwe cd.

1e ronde. Evenals voorgaande jaren is de start op de Markt (+60 m NAP) aan de voet van de prachtige Basiliek en vervolgens een vlakke ronde met een venijnig klimmetje door Meerssen (5 km).

2e ronde. Eerst geleidelijk, maar de laatste 600 meter stevig klimmend naar de top van de Biesenberg in Schietecoven, +110 m NAP (7 km). Vandaar met uitzicht over de Luchthaven over de Nieuwe Vliekerweg langs het prachtige Landgoed Huize de Vliek, afdalend weer richting Meerssen tot afslag Waterval, +70 m NAP. De mooie weg eerst door het bos voert via het gehucht Waterval (10 km) en vervolgens via een mooi open landschap met een spectaculaire klim naar Ulestraten, +120 NAP. Na nog wat klimmeters in Ulestraten gaat het zeer geleidelijk met lichte glooiingen richting Schimmert/Haasdal (15 km), waar met +140 m NAP het hoogste punt wordt bereikt. Na Haasdal volgt een mooie afdaling van de Kleverberg langs het Ravensbos, rechts houden!, richting autoweg, +70m NAP. Hier wordt rechtsaf een landweg parallel met de autoweg gevolgd, die al snel naar +110m NAP klimt (20 km). Na de afdaling meteen linksaf onder het viaduct door en vervolgens via een buitenwijk van Houthem zuidelijk van de autoweg naar het station Houthem, waar de spoorbaan in westelijke richting gevolgd wordt tot de Hermitageweg. De volgende nagenoeg vlakke 3 km langs de Kluis en de Eijsendaalweg brengen ons weer op de Markt van Meerssen (25 km).

3e ronde. Hier wordt meteen met de tweede grote lus begonnen door langs de kortste weg koers te zetten naar de Biesenberg , Waterval (30km), Ulestraten, Schimmert/Haasdal (35km). Vanaf Haasdal wordt via de Trichterweg over het lichtglooiend hoogplateau via Raar (40 km) en de Lange Raarberg naar Meerssen teruggekeerd. De laatste 5 km gaan vrijwel geheel heuvelafwaarts, zodat als de wind niet te veel tegenzit, de laatste loodjes niet zwaar hoeven te wegen.

Op de Markt gearriveerd wacht voor iedere deelnemer een feestelijk onthaal met muziek en Limburgse vlaai!!

Naast geldprijzen voor de winnaars zijn er dit jaar opnieuw premies voor de verbetering van het parcoursrecord.
(voor het prijzenschema zie http://run.to/mergel)
De Marsana-lopen

Naast de marathon worden ook de Marsana 25 km en 10 km-loop georganiseerd.
De 25 km-loop start gelijktijdig met de marathon en maakt gebruik van hetzelfde parcours (eerste twee ronden).
De 10 km-loop start om 13:30 uur op de Markt, onmiddellijk nadat de laatste deelnemer aan de Marathon en de 25 km is gepasseerd. Men wordt verzocht de doortocht voor de marathonlopers vrij te houden. Het parcours van de 10 km-loop bestaat uit tweemaal de 5 km-ronde van de marathon/25 km-loop.
Na-inschrijving en afhalen startnummers in Sporthal Marsana, Molenveldweg 4 te Meerssen. Huurders van de Woningstichting Meerssen wordt op vertoon van het bewijs van inschrijving het betaalde inschrijfgeld door de Woningstichting terugbetaald.

Wedstrijdreglement van de KNAU en KNAU jurering.
Hoewel de organisatie met medewerking van de politie een groot deel van het parcours verkeersvrij probeert te houden, dienen de deelnemers de verkeersregels in acht te nemen. Begeleiding van de deelnemers per fiets is niet toegestaan.

Het parcours van de Marsana 10 km-loop
Na de start op de Markt wordt er gelopen via de Kerkstraat, Beekstraat, Bunderstraat, Montfortlaan, Proost de Beaufortstraat, St. Josephstraat, Maastrichterweg, Bunderstraat, Gasthuistraat, Humcoverstraat, Op den Beukel, Kuileneindestraat, Volderstraat, Herkenberg, Gansbaan, en dan weer naar de Markt. Dit parcours dient tweemaal gelopen te worden

De organisatie kan ten aanzien van de deelnemers geen aansprakelijkheid
aanvaarden.


Overzicht voornaamste tijden van Marathon en de Marsana lopen
09:00 : opening kleedkamers en wedstrijdsecretariaat in Sporthal Marsana
12:30 : sluiting na-inschrijving marathon en 25 km
12:55 : aftellen voor de start van de marathon en 25 km
13:00 : start van de Mergelland Marathon en de Marsana 25 km-loop
sluiting na-inschrijving 10 km-loop
13:15 : 1e doorkomst marathonlopers over de Markt
13:30 : start Marsana 10 km-loop
13:40 : doorkomst 10 km-loop
± 14:05 : finish eerste 10 km lopers
14:30 : huldiging eerste 3 heren en 3 dames Marsana 10 km-loop
± 14:30 : 2e doorkomst marathonlopers op de Markt en finish 25 km lopers
14:45 : huldiging eerste 3 heren en 3 dames Marsana 25 km-loop
± 15:30 : finish van de eerste marathon lopers
± 16:00 : finish eerste marathon dame
17:00 : huldiging eerste 3 heren en 3 dames Mergelland Marathon
18:00 : sluiting finish
20:00 : sluiting Sporthal Marsana


Galerie van winnaars van de Mergelland Marathon

De eerste drie lopers en loopsters over de voorgaande jaren waren:

2002
1. Vico Mingers VIPP 2:43:48
2. Gerard van Rijn GAC Hilversum 2:48:52
3. Lou Maas AV Maastricht 2:56:47

1. Inge Vanbergen Caesar 3:08:16
2. Petra van Tongeren VIPP 3:08:58
3. Liel Otten AVVN 3:23:55

2001
1. Wilbert Thimister AV '34 2:39:20
2. Jean Herpers Kimbria 2:42:07
3. Paul Beckers Achl 3924 2:43:17

1. Manon Wemmekers Caesar 3:12:50
2. Jill Vincent USA 3:13:59
3. Ulrike Kullnick VSV Grenzland 3:41:15

2000
1. Jean Herpers Kimbria 2:50:47
2. Roger Jaspers Loopgroep PK 2:51:38
3. Lou Maas AV'34 2:52:29

1. Inge van Bergen Kimbria 3:00:15
2. Maril Boesten STB 3:38:07
3. Ulrike Kullnick VSV Grenzland 3:53:44

1999
1. Jean Herpers Kimbria 2:42:55
2. Harry Kamphuis Ach. Top 2:44:40
3. Nikola Samardzija Maastricht 2:46:48

1. Tatjana Maslova Loopgroep PK 3:42:03
2. Lettelie Broekman SC Antilope 3:55:37
3. Josien v.d. Zee Avon 4:03:15

1998
1. Nikola Samardzija Maastricht 2:35:14
2. W. de Benis G. Michaelis 2:39:28
3. Marli v. Erp Caesar 2:40:28

1. Ine Valentin Breda 3:05:16
2. Bigi Linnartz Durwiss 3:25:14
3. Brigit Landeweer LAAC 3:30:36


Wie en in welke tijden dit jaar??? Worden er parcoursrecords verbeterd?

Informatie voor publiek

Algemene informatie
Voor de veiligheid en parcoursbegeleiding van de atleten is een groot aantal signaleurs en verkeersregelaars ingeschakeld. Wij verzoeken het publiek de aanwijzingen van deze medewerkers op te volgen. Om ergernis en ongelukken te voorkomen verzoeken wij het publiek goed op te letten tijdens het betreden van het parcours. Op de Markt is het oversteken maar op een beperkt aantal plekken mogelijk.
Wij stellen uw medewerking zeer op prijs en hopen dat u zult genieten van het loopspektakel. De atleten waarderen het zeer als een enthousiast publiek ze aanzet tot grote prestaties en ze aanmoedigt op eventuele "dode punten".

Herkenbaarheid atleten
Elke afstand heeft een afwijkend startnummer.

Marathon-afstand, herkenbaar aan DSM-logo
Start 13:00 uur. Twee doorkomsten en finish (± 15:30 uur) op Markt.

Marsana 25 km, herkenbaar aan DSM-logo met rode dwarsbalk.
Start 13:00 uur. Één doorkomst en finish (± 14:30 uur) op Markt.

Marsana 10 km. Herkenbaar aan logo Woningstichting Meerssen.
Start 13:30 uur. Één doorkomst en finish (± 14:05 uur)op Markt

Gereserveerde startnummers:
Nr 1: overall winnaar marathon vorige editie (2:43:48)
Nr 2: overall winnares marathon vorige editie (3:08:16)
Nr 300: overall winnaar 25 km-loop vorige editie (1:27:29)
Nr 301: overall winnares 25 km-loop vorige editie (1:50:58)
Nr 1: overall winnaar 10 km-loop vorige editie (0:33:06)
Nr 2: overall winnares 10 km-loop vorige editie (0:42:02)
Nr 200: Rob Brouwer (loopt vandaag zijn 200e officiële marathon)


Sponsoren en begunstigers Mergelland Marathon en Marsana 25 km en 10 km-loop

Zonder de ruimhartige bijdragen van een groot aantal bedrijven en instellingen was de organisatie van de Mergelland Marathon en de Marsana 25 en 10 km- loop niet mogelijk geweest.

Sponsoren

Gemeente Meerssen
DSM Limburg, Geleen
BouwCenter Budé, Maastricht
Gamma, Meerssen
Asics Benelux, Hoofddorp
Dagblad De Limburger, Maastricht
Waterleiding Maatschappij Limburg, Maastricht
CZ groep Zorgverzekeringen, Maastricht
Rabobank Meerssen
Woningstichting Meerssen
Jacobs Nederland, Meerssen
3W Vastgoed, Maastricht
Born Sportcare, Grevenbicht

Begunstigers

Drukkerij Maenen, Meerssen
Makelaardij Kramer, Maastricht
Yonder Concern, Maastricht
Praktijk voor (Sport)fysiotherapie & Medische Fitness, Meerssen
Mestrini Optiek, Meerssen
Mullenders Bouwbedrijf, Meerssen
Technisch Buro Hermans, Maastricht
EPM, Meerssen
Hoveniersbedrijf Hollanders, Meerssen
Keurslagerij America, Meerssen
Ploemen & Van Straten, Meerssen
van Gansewinkel Limburg, Echt
HeTon Sport Meerssen, Kerkrade
Ruijters, Maastricht
Mathes, Aken
Restaurant Onassis, Meerssen
Nijssen Adviesbureau voor Informatica, Heerlen

Iedereen hartelijk dank voor de bijdrage !!!