MM in Dagblad de Limburger
Make your own free website on Tripod.com

Van der Marel ijzersterk op marathon Rob Franssen

ATLETIEK - De zesde editie van de Mergelland marathon met start en finish in Meerssen stond gistermiddag in het teken van het feilloos uitzetten van het 42,195 km lange parcours. Niet zozeer voor de toeschouwers, maar meer voor de atleten is dit erg belangrijk. Vorig jaar bleken er nogal wat onduidelijkheden te zijn over de wegafzetting en signalering van het zware heuvelachtige parcours.

De signalering op kruispunten en het veilig loodsen van de deelnemers door het Limburgse heuvelland is dan ook voor verbetering vatbaar. Verkeersregelaars dienen tijdig het verkeer te waarschuwen en de atleten aan te geven welke richting ze op moeten.

,,Natuurlijk trekken wij ons die kritiek aan, maar sommige situaties heb je nu eenmaal niet onder controle. Wij zullen nog beter en zorgvuldiger op deze punten moeten letten,'' meent organisator Ludo van Etten.

De marathon door het Limburgse heuvelland is een van de zwaarste van Nederland. Het is dan ook een feit dat de man met de hamer tijdens de wedstrijd handen te kort komt om toe te slaan. Tussen het 36 en 38 kilometer punt slaat het noodlot bij menig atleet toe. Zo ook bij winnaar Jan van der Marel. De 35- jarige triatleet uit de Randstad had bijna het parcoursrecord van 2.35.14 uur gebroken. Dat record is sedert 1998 in handen van de Kroaat Nikola Samardzija. Van der Marel: ,,Ik ben een weekje afgereisd naar Zuid-Limburg voor een korte vakantie met mijn vrouw en kinderen. Daarbij kon ik mooi deze marathon meenemen. Eerlijk gezegd kreeg ik niet veel tegenstand, zodoende liep ik vanaf het 23 kilometer punt weg van Roman Vinken. Daarna had ik het best wel zwaar. Bij 37 kilometer moest ik inleveren en bleek het parcoursrecord niet meer te halen. Maar met mijn eindtijd van 2.37.30 uur ben ik zeer zeker tevreden.''

Limburger Roman Vinken nam vanaf het begin de koppositie en oogde soepel tot aan het halve marathonpunt. Daarna ging het bergafwaarts met de tengere Vinken die zijn koppositie gewillig overgaf aan Van der Marel.

Vinken: ,,Ik mis het wedstrijdritme na 30 km en bovendien heb ik er deze week maar 60 km training opzitten. Toch ben ik dat ik mijn eerste marathon heb uitgelopen.''

Bij de vrouwen zegevierde Inge van Bergen uit Spaubeek. Lara Klassen en Petra Knops werden tweede en derde.