Vakantie 2001
Spinning Jenny & Jogger Jo Schoonbroodt

Camping Château La Chèze te Le Cheylard
Dal van de Eyrieux
Ardèche, Frankrijk

Landschap
De Ardèche beslaat niet meer dan een honderdste deel van Frankrijk en is met 5530km2 een van de kleinste departementen. Maar een van de aantrekkelijkste kanten van de streek is juist dat op zo'n relatief klein oppervlak een enorme variëteit aan landschappen voorkomt. Begrensd wordt de Ardèche in het westen door de uitlopers van Massif Central, in het oosten door de Rhône, in het noorden door het departement van de Loire en in het zuiden door dat van de Gard. De Ardèche zelf zou men kunnen verdelen in zeven natuurlijke regio's, elk met zijn eigen specifieke karakter:
1. Vallée du Rhône
2. La Montagne
3. Hout-Vivaris
4. Les Boutières
5. Le Coiron
6. Les Cévennes Ardèchoises
7. Bas-Vivarais

Regio/Streek
Vrijwel in het midden van de Ardèche ligt de regio Les Boutières, gedomineerd door het dal van de Eyrieux (streek van de Hortensia). Volgens de inwoners van de Ardèche is dit het gebied met het meest oorspronkelijk karakter, de meest traditionele inwoners. Kleine industriële centra zijn Le Cheylard en St.Martin-de-Valamas. In St.Perreville vindt men nog veelboeren families die hun grond bewerken volgens eeuwenoude tradities. In Les Boutières ligt ook de hoofdstad van de deche. Privas is de préfecture, een levendig centrum, met alle bureaucratische instellingen van dien. Naast de veeteelt (schapen en geiten in hoofdzaak) bepaalt ook hier de fruitteelt (appels, perziken en kersen) het gecultiveerde lansschap. In de Eyrieux zit veel vis (forel) en in de zomer zijn de oevers omzoomd door een weelderige bloemenpracht.

Plaatsbeschrijving:
Le Cheylard (4381 inw.) ligt in het dal van de Eyrieux, 21 km ten zuidwesten van Lamastre. Het is een klein handelscentrum midden in de Boutières. Tot bloei kwam het stadje in de late middeleeuwen en hun inwonertal was in de 17e eeuw al gelijk aan nu. Uit de gemeentelijke analen blijkt dat het Le Cheylard goed ging; in 1663 waren er al 16 cafés, herbergen en restaurants. Een van de tradities die hier in ere wordt gehouden, is de verklede passieoptocht op Goede Vrijdag. Bij het vallen van de avond verzamelen zich enige honderden mensen voor de kerk, om een korte pelgrimstocht te maken naar de hoger gelegen kruiskapel.

Omgeving:
Een aardig tochtje is te maken naar St.-Martin-de-Valmas en Arcens. Men verlaat daarvoor le Cheylard met de D120, door het dal van de Eyrieux in Westelijke richting. Onderweg
heeft men een goede blik op de ruïnes van Château de Rochebonne, die hoog boven de rechteroever van de Eyrieux uittorenen. Na 10 km komt u aan St. Martin-de-Valamas (1516 inw.), een bedrijvig plaatsje met wat lokale industrie. Neem hier links de D237 en u komt 7km later in Arcens (484 inw.) aan. Het ligt bijzonder liefelijk in de vlakke valei van de Eysse. Hier staat een groot granieten kruis uit de middeleeuwen en u kunt er zeer smakelijk en goedkoop eten in 'Chalet des Cévennes'.

Camping Château La Chèze
Door hoge bomen beschutte camping, gelegen op heuvel bij kasteel ruïne.
Uitzicht op Le Ceylard en terrein voor rustzoekers.
De camping ligt 1 km ten zuiden van Le Cheylard aan de D204
Moeilijk, korte, steile inrit voor caravans.

Dagboek
8-jul-2001 Zondag
3:30 uur De wekker loopt af
4:40 uur Vertrek richting Frankrijk
Enkel regenbuien onderweg en de temp is OK.
We nemen de tolweg tot Lyon en gaan door de tunnel richting zuiden.
Voor de Peage volgen we de route nationaal N7 langs de rivier de Rhône tot Tournon-sur-Rhône. Vanaf hier rijden we door de Ardèche via een bergachtige weg met mooie uitzichten naar Lamastre. We komen langs de stoomtrein en vervolgen de slingerweg naar Le Cheylard. Met het einddoel inzicht is de weg geblokkeerd met een bord Route Barré. Een Frans koppel meldt ons dat we met de vouwwagen achter de auto beter kunnen omdraaien want er is door wegwerkzaamheden maar een smalle (1.7m en max. 2Ton) doorgang over een alternatief bruggetje. Dat betekent een omweg van 20km door de bergen en we zijn al 12 uur onderweg. We besluiten om de nauwe route over het bruggetje toch te proberen. Gelukkig komen er op de helling geen tegenliggers en we zien nu dat de doorgang is versmald door 2 palen. Met links en rechts een hoofd uit het raam loodsen we de auto er heelhuids doorheen, de vouwwagen volgt. Nu zien we het krakkemikkige bruggetje bestaande uit planken met een ijzeren leuning aan beide kanten. Deze doorgang is ook erg nauw maar gaat weer met een hoofd links en rechts uit het raam waarbij we belangstellend gevolgd worden door de mensen van een nabij gelegen huis. Als we net aan de overkant zijn komt de eerste tegenligger. In het dorp vragen we nog even de weg naar de juiste camping want er zijn er hier 2. Onze terrassen camping ligt bij Château la Chèze en was een tip van Peter en Ellen Kouwenhoven. De camping is rustig gelegen midden in de natuur en de toiletruimte ziet er goed onderhouden uit met zelfs papier op de rol. Het plekje op de camping onder twee bomen en naast de waterkraan is snel gevonden. We praten met de boven buren (jack en Wil) en drinken nog iets voor we de boel opzetten met de luifel richting het dal en uitzicht op Le Cheylard.

9-jul-2001 Maandag
Ik ga om 7:30 uur de omgeving verkennen en loop een route over de Col du Vaset. Het is een zware klim maar de uitzichten en de natuur zijn prachtig. Op de camping wacht het ontbijt. We verkennen het dorp Le Cheylard en genieten van de rust op de camping waar we zonder buren midden in de natuur bivakkeren.

10-jul-2001 Dinsdag
We halen wat toeristische informatie bij het plaatselijk Bureau de Tourisme. Met de auto verkennen we de omgeving en gaan over smalle wegen door gehuchten van een paar huizen. De middag wordt in de schaduw van onze boom op de camping door gebracht. Ik ga met de lokale loopgroep EVA07 trainen waarbij er een specifieke bergloop training op het programma staat i.v.m. de voorbereiding voor het Frans kampioenschap berglopen. Een voormalig VVV medewerkster die ook meeloopt geeft na afloop nog wat site seeing tips.

11-jul-2001 Woensdag
We wandelen vanaf de camping het Parcours Santé.
Dit is een trimbaan door het bos waarbij om de 100m oefeningen aan toestellen gedaan kunnen worden. We bekijken de kasteelruïne op de camping die opgeknapt wordt door vrijwilligers. Er staan hier ook twee heel oude (ca. 400 jaar) naaldbomen (Am. Sequoia). De doorsnede schatten we op 4 meter. Dit worden de hoogste bomen ter wereld en in Californië is er een nationaal park van. 's Avonds wordt er na jaren weer tennis gespeeld als afsluiting van deze mooie windstille dag. Anouk meldt ons uit Limburg dat het er waait en regent. De herfst is er blijkbaar al begonnen.

12-jul-2001 Donderdag
We wandelen via de trappen bij het kasteel naar het dorp Le Cheylard en bezichtigen het oude gedeelte. Het wordt een warme dag en puffend klimmen we via de trappen terug naar de camping voor de verkoeling op ons schaduwrijk plekje. Het is opvallend hoeveel vakantieplaatsen en campings we de afgelopen jaren hebben gehad welke met een "C" beginnen (Chorges, Ceyreste, Ciotat, Castor, Cheylard en Chèze). 's Avonds plokken we weer een spelletje badminton op de ruime lege plaats naast ons. We bellen met Ton in Maastricht die op het punt staat om af te reizen naar de Drôme. Hij meldt dat het nog steeds regent thuis in Limburg.

13-jul-2001 Vrijdag
We rijden naar het bergdorpje Chadenne en een luie hond verspert ons de doorgang. Toeteren helpt niet en pas na ingrijpen van de eigenares is het beest bereid om van zijn slaapplek op te staan. We picknicken op een mooi plekje en gaan over Col de Joux naar het meer van St.Martial. Vanaf St.Martin-de-Valamas volgen we de rivier de Eyrieux met mooie uitkijkpunten naar Le Cheylard. De avond wordt met eten, drinken en badminton doorgebracht. De Nederlanders uit de Achterhoek vertellen hun 6 weken reiservaring. Ze blijven nog wat langer in het zuiden wegens het slechte weer noordwaarts.

14-jul-2001 Zaterdag
Het weer is lekker op de Franse nationale feestdag. De campingbaas (Serge) voorspelt Grêle (hagelbuien) voor vanavond. Tegen de avond gaat het inderdaad regenen en het traditionele vuur werk valt in het water. 's Nachts worden we wakker door de heftige regenval en constateren dat er zoveel water op de luifel is blijven staan dat het doek aan stukken gescheurd is. De 3 stokken staan nog rechtop en de luifel hangt aan flarden. We kruipen maar weer in ons droog bed en zien bij daglicht wel wat de schade is.

15-jul-2001 Zondag
De regen is gestopt en de luifel hangt er troosteloos bij, we gaan naar de Brocante in het dorp. Lang blijft het niet droog en de rommelmarkt houden we snel voor gezien. We rijden met de kachel aan een mooie route via St. Barthelemy le Meil. Terug op de camping ziet het er door de plenzende regen en de doorgescheurde luifel erg desolaat uit. We kruipen 's middags lekker onder de wol om de verloren nachtrust weer in te halen. Als we wakker worden is de regen eindelijk gestopt en ga ik een stukje hardlopen over de oude spoorbaan richting St. Martin de Valamas. De zon komt nog even te voorschijn en we spelen nog wat badminton als Ton ons belt en meldt dat het ook in de Drôme heeft geregend. Het wordt een koude avond dus vroeg naar bed.

16-jul-2001 Maandag
Grote schoonmaak want de zon helpt om alles weer droog te krijgen. In mijn sporttas zitten nog veel veiligheidsspelden van de wedstrijden die ik heb gelopen. Deze komen nu goed van pas om de gescheurde luifel weer bruikbaar te maken. Met 50 spelden door het dikke stof en een uur later is de luifel weer te gebruiken. De natte spullen waaronder de matras en het dekbed drogen goed en we besluiten 's middags voor een wandeling over de oude spoorbaan richting St.Martin-de-Valamas. We bezoeken de andere camping van het dorp bij een stroomversnelling aan de rivier de Eyrieux en genieten van de mooie uitzichten over de uitgesleten kloven. Door de wolkenloze hemel belooft het een koude nacht te worden. Badhanddoeken en dikke truien zorgen deze nacht voor extra warmte in bed.

17-jul-2001 Dinsdag
Wasdag, met een pittige wandeling door het bos achter de camping naar Cheylard gelopen. Als beloning bij de bakker iets lekkers genomen en via het trappenpad naar boven terug naar onze kasteelcamping. Ik ga om 18:30 uur weer lopen met de locale loopgroep (EVA 07). De pizza met de lokale kastanjeaperitief smaakt goed.

18-jul-2001 Woensdag
Ik ga voor het ontbijt op ontdekkingstocht. Via de steile helling in het bos achter de camping kom ik in het gehucht St. Michel d' Aurance. Na een poepstop op het openbaar toilet volg ik een geel/witte wandelroute die niet overal duidelijk staat aangegeven. De bewolking hangt in de bergen erg laag en op de hoogste top van 800m loop ik in de mist. We bezoeken, na veel parkeer chaos, de weekmarkt van Le Cheylard. Met een warme gegrilde kip gaan we terug naar de camping voor het middag maal. Met de auto rijden we via de brug bij de stuwdamnaar het bergdorp St.Julien Labrousse. Een bord wijst ons naar een uitzichtpunt met oriëntatie tableau. De weg wordt steeds smaller maar er zijn gelukkig geen tegenliggers. Het uitzicht is magnifiek en met de verklarende tekst op het tableau herkennen we de omgeving. Via een mooi gelegen weg dalen we af van Chalencon naar de brug over de Eyrieux. We nemen afscheid van Jack en Wil met een gezellig samenzijn in de namiddag waarbij de Vin Rouge en Rosé goed smaken.

19-jul-2001 Donderdag
In het hoekje van het camping plateau zijn een groepje Duitsers met een oude Volkswagenbus komen staan met het opschrift "German Porno Stars". De bus is tweede hands en had dit opschrift toen al. Als de bus de berg af rijdt horen we de knallen van de uitlaat vanuit het dal omhoog komen. We gaan naar het dorp St. Martin de Valmas, stroomopwaarts langs de Eyrieux, en we wandelen over de oude spoorban. Na de picknick rijden we de bergen in naar de ruïne van Château de Rochebonne. We zitten hier op 1000m hoogte en het uitzicht is prachtig. Via een steile weg (14%) na St.Jean-Roure met veel haarspeldbochten dalen we naar Le Ceylard. We proberen Ton en Miriam telefonisch te bereiken in de Drôme voor een afspraak te maken, maar horen alleen de voicemail.

20-jul-2001 Vrijdag
Het heeft vannacht geregend en Jenny krijgt er genoeg van. Ik loop de steile weg met vele korte haarspeldbochten omhoog richting St. Jean-Roure. De Hinsbergjes hebben niet gereageerd op onze oproep. We zoeken de bergen op voor een toertocht met wandeling. Via smalle wegen gaan we door Accons naar het bergdorp Girond en wandelen naar de top (Cornuscle) om te genieten van het uitzicht.

21-jul-2001 Zaterdag
De hemel is stralend blauw en het belooft een warme dag te worden en we blijven op de camping luieren en lezen in de zon om de (k)oude knoken op te warmen. 's Avonds hebben we een couscous party op de camping met Noord Afrikaanse live muziek. In het begin zijn we de enige buitenlanders tussen alle Fransen. Maar al snel zien we een nieuw stel dat wat onwennig rond kijkt. Het blijken Nederlanders (Harm en Joke uit A'dam) te zijn en we schuiven de tafels om te eten bij elkaar. De avond wordt heel gezellig en we babbelen over hobby's, vakantie, werk en de verschillen tussen mannen en vrouwen.

22-jul-2001 Zondag
Ondanks het zware hoofd van de rosé van gisteren avond toch mijn dagelijkse looptraining via Col de Vaset uitgevoerd. Het gaat wel wat langzamer en ik moet wat meer onderweg drinken i.v.m. de nadorst. Een kleine colie hond loopt wat verloren door het bos. We blijven op de camping in de schaduw van onze boom lezen en luieren.
23-jul-2001 Maandag
6:40 uur in de ochtend, GROOT mieren alarm. Een kudde mieren heeft ons bed ontdekt en is onder de lakens op verkenning. Na een massale slachtpartij is de boel weer gekuist en doen we een poging om nog wat te slapen. Uiteraard lukt dat niet meer want in gedachten kriebelt het nu overal. Ik ga op verzoek van Jenny het trainingsrondje van gisteren nog eens lopen om te kijken of het zielig hondje nog in het donkere bos zit. Ik zie geen hond maar schrik me even later wel wezenloos als een kudde (alweer) wilde zwijnen in de de struiken naast mijn pad heftig begint te knorren. De volgende meters gaan in een wereldtijd en ik zie spoken en hoor geritsel naast me. Om weer eens wat te ondernemen staat de Gerbier de Jonc (1551m) op het programma. Op deze berg begint de rivier de Loire. De bult is van verre herkenbaar in het landschap en iedereen klautert als mieren omhoog om de bovenkant te zien, dus wij ook. De klimpartij gaat over rotsblokken en er zijn een paar plaatsen waar d.m.v. een stuk touw geklommen moet worden. Binnen een half uur zijn we boven en zien we hoe groen en bebost dit gedeelte van de Ardèche is. De afdaling heeft wat meer voeten in aarde en ook hier zijn hulpmiddelen nodig om veilig bij de auto te komen. Langs het meer van St.Martial keren we terug naar de camping waar we zien dat de mieren een tweede invasie in ons karretje zijn begonnen. Bed en bagageruimte worden nogmaals ontruimd en er vallen veel slachtoffers bij de tegenpartij. Nadat de toegangsweg op de mieren is heroverd stopt de invasie en hoeven we ons nog maar te beperken om wat losse elementen naar de eeuwige jachtvelden te jagen. We gaan slapen met muziek van de Stones.

24-jul-2001 Dinsdag
Het vers brood ligt zoals elke dag in een grote papieren zak bij de receptie. Het verkoop systeem werkt erg simpel, het is een kwestie van zelf geld in een kartonnen doosje te stoppen, service automatiek dus. De mieren hebben eieren voor hun geld gekozen en zijn met de Noorderzon vertrokken. We krijgen nieuwe buren met de kleuter Siggi uit Nijmegen. Ik ga naar de wekelijkse training van de lokale runners EVA 07. We lopen 40 minuten warm over de oude spoorbaan en doen 2 series van 8 versnellingen (30sec) op de kunststof piste van Cheylard. De Pizza en de Vin Rouge sluiten de dag perfect af.

25-jul-2001 Woensdag
Het systeem van zelf brood uit de zak nemen en Francskes in het doosje stoppen werkt vandaag niet. Alle baguettes zijn verdwenen ondanks onze streepjes op de bestellijst. De buurman vist ook achter het net en gaat voor ons naar de bakker in het dorp.
Het is een hete dag en pas in de middag gaan we met de auto op pad. We volgen de Eyrieux stroom afwaarts naar Les Ollieres-s-Eyrieux. De route door het dal is werkelijk prachtig alleen het plaatje Ollieres stelt niets voor. Op de terugweg gaan we via het bergdorpje Gluiras. Het is een lange klim met mooie panorama's over een smalle weg. We stoppen in een mooi bos en genieten van de vogelgeluiden.

26-juli-2001 Donderdag
We luieren op de camping en eten 'smiddags warm. Als we 'savonds aan de aperitief voor het eten zitten komen onze Nijmeegse buren terug van het zwembad (Erium). Ze schuiven bij ons aan tafel om ook wat te drinken voor het eten. We kletsen wat af en om 21:15 uur moet er nog gegeten worden.

27-juli-2001 Vrijdag
We nemen afscheid van onze buren en brengen de dag door met lezen en slapen. 's Avonds lopen we het trappenpad van het kasteel af naar het dorp om te gaan kijken naar het Festval de la Marionnette du Cheylard. Halverwege de afdaling komen we tot de conclusie dat dit pad straks in het donker wel erg moeilijk terug te vinden is. Ik ben de gelukkige die naar de camping terug mag lopen om nog "even" een zaklantaarn te halen. We treffen op de brug over de Dorne nog een loopmaatje die ons de weg wijst naar La Place de la Halle waar twee komieken (Compagnie Nokonok) met een grote kist het publiek vermaakt. Na afloop verplaatst de meute zich naar een ander plein in de oude binnenstad waar een poppenkast voorstelling over een schip op zee met een drenkeling gespeeld wordt. Het begint wat te miezeren, mogelijk door de zeegeluiden van de poppenkast. Als we bij de laatste voorstelling in het Amphithéâtre staan zien we dat Anouk ons op de GSM heeft willen bellen. Het is onduidelijk of de voorstelling nog doorgaat en we zoeken een rustig plekje voor het telefoontje terug naar Limburg. Op de terugweg naar ons Chataux via het trappenpad komt het lampje nog goed van past.

28-jul-2001 Zaterdag
De benen worden weer eens gestrekt en we doen een poging om te voet de top van de Col du Vaset te bereiken. Het is een warme broeierige dag en de camping beheerder wenst ons veel courage voor onze klimpartij. Er is wel schaduw maar de hitte dwingt ons een kortere route te nemen. Een dreigend onweer doet ons koers richting camping kiezen. Het blijft droog en uitgeblust rusten we op de camping. We wandelen om 17:00 uur naar het dorp voor het vervolg van het Marionetten festival. Op het plein bij de kerk treffen we bij toeval onze oude buren (Harm en Joke) die naar de camping bij de rivier zijn verhuisd. We drinken samen wat op het terras, kijken naar de marionetten clowns en worden onthaald op een claxon concert van een lange rij auto's welke een pas getrouwd koppel begeleiden. Na het gezellig samenzijn trampelen we langzaam naar de camping op de berg voor onze pizza avond.

29-jul-2001 Zondag
Ik ontmoet op mijn trainingsrondje Pascal uit Versailles. Hij spreekt Engels en we lopen samen verder. Als voorbereiding voor de Mergelland marathon maak ik vandaag een duurloopje van 2 uur over de oude spoorbaan. De klim via het trappenpad naar de camping is het toetje van de training. Op de camping babbelen we met Jan en Mieke uit Haarlem onze nieuwe buren van twee plaatsen verder. Voor we het in de gaten hebben is het 16:00 uur en beginnen we alsnog aan de lunch. We lezen en luieren de rest van de dag. Jenny heeft last van stagnaties, zegt ze, wat dat ook mag zijn.

30-jul-2001 Maandag
Ik loop op de camping een trimmer tegen het lijf, het is Michel uit Lille. Samen lopen we de route over de Col du Vaset met als extra rondje het parcours Sante. De dagtocht gaat vandaag naar le Mont Menzenc (1754m). We rijden via een smalle weg (D378) naar Borée. Als er plotseling een vrachtwagen ons tegemoet rijdt is het passen en meten om zonder brokken verder te kunnen. Het landschap verandert van grillige rotsen met veel groene bossen in een hoogvlakte met veel gras en een enkele struik. De koeien met bel versterken het beeld van de Alpenweide. Aangekomen in Foret du Mézenc vragen we op de parking Croix de Peccata aan een Fransoos of we goed zitten voor de wandeling van 40 min. Naar de top van de Mont Mézenc. Volgens de goede man moeten we op een andere plaats beginnen te wandelen. Dus in de auto en zoeken maar. De berg met het kruis verdwijnt steeds verder uit het oog en we besluiten terug te keren naar de eerste parking. Naast ons arriveren Nederlanders met een wandelboekje dat vertelt over de route naar de top van meer dan 4 uur. Jenny krijgt het Frans benauwd en ziet de wandeling niet zo zitten. We picknicken op de parking en verzamelen moed voor de trip naar boven. Het gaat sneller naar de top als voorspeld was en met een goed half uur staan we boven bij het ijzeren kruis. We rijden via het departement Haute Loire terug naar de camping.

31-jul-2001 Dinsdag
Ik loop op de oude spoorbaan een hardlopende leraar uit Lyon tegen het lijf. Het is lekker warm en 'smiddags houden we sieste. Voor de laatste keer loop ik met de atletiekclub EVA 07. Ze hebben afgelopen zondag in Courcheval het Franse kampioenschap berglopen gedaan en willen vandaag een rustige duurloop in de omgeving doen. We lopen richting Châteaux en de Cote du Vaset met een extra lus. Op de terugweg is het onduidelijk hoe we vanuit de hooggelegen bossen weer in de bewoonde wereld terug komen. Het pad dat ze kiezen is door mij al een keer getest en is verderop niet beloopbaar. Ondanks mijn advies wordt er toch een poging ondernomen die wat extra km/s kost en resulteert in het feit dat we na 20 min. weer op dezelfde plaats staan. Ongelovig kijken ze me aan als ik zeg dat ik wel de route naar beneden weet. Met dank aan de omzwervingen van de afgelopen 3 weken. Met tegenzin lopen ze achter de toerist aan bergaf en bij een splitsing naar links, waar ik met wat voorsprong arriveer, verstop ik me achter de struiken. Als ik ze van achter de struik terug fluit omdat ze alweer de verkeerde weg zijn ingelopen is de hilariteit ten top. Aangekomen in een uithoek van het dorp denkt een "local hero" dat hij nu wel de kortste weg weet. We lopen echter steeds verder van het dorp af en eindigen in een doodlopend pad tegen de berg. Ook nu kijken ze ongelovig als ik ze vertel hoe we terug moeten lopen. Braaf als makke schapen volgen de Fransen de Nederlandse toerist. Na ruim 2 uur ben ik weer terug op de camping waar Jenny al met het eten aan de slag is.

1-aug-2001 Woensdag
HOERA, er is er een jarig vandaag. Jenny wordt 48 jaar en ik mag voor het ontbijt zorgen. Als ik ga lopen tref ik een Fransman die al 7 rondjes op het parcours Santé (10km) heeft opzitten en met me naar de oude spoorlijn loopt. Het blijkt een dorpsbewoner te zijn die nu in Mexico woont en nu voor de eerste keer sinds 25 jaar met zijn familie weer terug is in eigen land. Ik voorzie hem van mijn loopervaring in deze omgeving en hij traint voor de marathon van Mexico. Op de camping betaal ik de standplaats van de afgelopen weken want morgen gaan we naar huis. De campingbaas (Serge) vindt ons "gentille" en trakteert op drank met meloen. Na de sieste beginnen we met inpakken. Als de chaos netjes is verzameld in dozen en zakken krijgen we onze nieuwe Amsterdamse buren (Jan en Diana) op bezoek. We drinken onze laatste fles wijn bij de bollamp op onze plek. De tijd vliegt voorbij en om 23:00 uur kruipen we onder de wol.

2-aug-2001 Donderdag
Vroeg op (6:45 uur) want vandaag gaan we naar huis. Het tentdoek is droog en snel ingepakt in het karretje. De autosleutel blijkt met de tent opgevouwen in de travel sleeper te zitten. Gelukkig hebben we een reservesleutel bij ons en hoeven we de boel niet uit te pakken. Om 8:30 nemen we afscheid van de vriendelijke campingbaas Serge en zijn zoon Orion. Als we onderweg stoppen voor ons ontbijt worden we getrakteerd op een regenbui. De tunnel door Lyon levert geen oponthoud op maar ter hoogte van Macon zitten we vast in de file ten gevolgen van een ongeluk met een vouwwagen. Op de laatste Franse parking kopen we pommes frites van onze Franse Francs, volgend jaar de Euro. In Luxemburg staan we weer vast in de file. Dat geeft me mooi tijd om dit dagboek bij te werken.

Jogger Jo Schoonbroodt
Http://run.to/jogger